750 en 200 jaar Assen

ASSEN – Met het grootste historisch Staatsbezoek ooit, een optreden van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Taptoe Assen en de Midnightwalk, gaat Assen komend weekend terug in de tijd.

Na het openingsweekend in maart en ‘Handel en Transport’ in juni, staat dit weekend in het teken van ‘Assen Garnizoensstad’.


Op vrijdagavond 11 september wordt om negen uur begonnen met de Midnightwalk, een avondwandeling op initiatief van de Rotary Assen-Noord. De wandeling van 8 km start en eindigt in de Brinkstraat en brengt het publiek langs historische acts. Een unieke gebeurtenis wordt het indrukwekkende ‘Staatsbezoek’ aan Assen, dat omlijst wordt met Koninklijke militaire muziek. De Stichting Oud-Oranje laat zaterdag oude tijden herleven met een indrukwekkende stoet van meer dan vijftig koetsen, paarden en maar liefst 70 vorsten en vorstinnen, gehuld in prachtige historische kostuums en jurken.

Op het Koopmansplein speelt vanaf half twee de 190 jaar oude Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, waarna om 14.30 uur de staatshoofden aankomen voor een prachtige show.
Het Staatsbezoek toont 750 jaar geschiedenis van negen Europese vorstenhuizen. In Baarn/ Utrecht en Amersfoort bracht eenzelfde soort bezoek tienduizend mensen op de been  Heel bijzonder is dat alle schitterende gewaden in Assen zijn gemaakt. Op dit eerste grote Staatsbezoek van het Noorden verschijnen ook vorsten te paard en rijden ook oldtimers mee

Tot de vorsten die in de stoet te zien zijn behoren de Engelse Koningin Elizabeth I,  keizerin Sissi, Philips II uit Spanje, de jonge Wilhelmina van Oranje en haar voorvader Willem van Oranje met zijn vier vrouwen.
Aansluitend aan het Staatsbezoek treedt KMK ‘Johan Willem Friso’ nogmaals op, samen met de zangeres Laura Vlasblom