2013 herdenking Operatie Amherst

Scholieren Penta herdachten geneuvelde parachutisten Operatie Amherst bij Monument aan de Vaart
ASSEN – Precies 68 jaar geleden werden boven Drenthe en oostelijk Friesland ruim  700 parachutisten  gedropt om de opmars van de Canadese bevrijdingstroepen door Drenthe richting Groningen te ondersteunen. Daarom organiseerden leerlingen van  het Nassaucollege Penta een  bijeenkomst om de bij dieze  Operatie Amherst omgekomen 33 Franse parachutisten te herdenken.

Dat gebeurde bij het Franse monument aan de Vaart.

Leerlingen onderhouden het monument en  leggen tijdens herdenkingen kransen  en bloemen.

De geschiedenis van de Tweede Wereld oorlog maakt deel uit van het  onderwijsprogramma op Penta. Door de confrontatie met de historische gebeurtenissen in eigen omgeving  komt de geschiedenis dichter bij  Wethouder Jaap Kuin sprak namens de gemeente de aanwezigen toe en legde er vooral de nadruk op dat het heel belangrijk is dat de leerlingen van Penta deze bijeenkomst organiseren. 

De heer D. Folkersma, directeur van de Vmbo locatie Penta wees op de slogan die bij het jaarlijkse Bevrijdingsherdenking wordt gebruikt ‘Vrijheid geef je door’ want helaas   wijst niets er op dat het verleden zich niet zal kunnen herhalen.

De heer Henk Brink van de stichting Herdenking luchtlanding  Franse parachutisten  1945 legde bloemen namens de Franse veteranen en hun families.


Zich tot de leerlingen richtend zei hij dat de Fransen hen danken voor het organiseren van deze jaarlijkse herdenking.  “Er leven nog een paar veteranen waar we nog contact me hebben. Volgende week ga ik naar Frankrijk en dan ga ik naar hen toe. veteranen. Ik zal ze van deze herdenking vertellen en de foto’s er van laten zien”.

Mevrouw Chislaine Campan had voor de leerlingen gedicht geschreven dat werd voorgelezen door mevrouw Jansen,  weduwe van overste Jaap Jansen, die jarenlang  de organisator van deze altijd zo waardige herdenkingen.

Meer Foto’s klik hier