Eerste zware delen voor Willem III brug

ffASSEN – Ook de derde fietsbrug die in het kader van De Blauwe As is in aanbouw. De zware onderdelen die op de fundering moesten komen zijn door mannen van aannemer Bam keurig op hun plaats gelegd,
Over drie weken zullen de fietsers die over de Vaart NZ hun weg naar en van school, huis en werk moeten vinden van de brug gebruik kunnen maken. Hij ligt parallel aan de Vaart op de plek van de oude Witterbrug  bij de sluis.
naamloosHet gat dat hier gaapte kon nu weer met water worden gevuld.
De bruggen over het Kanaal bij de Venestraat en Molenstraat zijn op wat kleinigheden na klaar en deze kunnen binnenkort in gebruik worden genomen.
Mogelijk zal dat  plaats vind en als ook de Willem III brug gereed is.
5dec 2014


w drie

Participatiegroep Blauwe As kiest voor Fietsbrug over Vaart/Kanaal van Bam Noordoost *
ASSEN – Uit de drie ont-werpen voor een fiets-brug over het Kanaal bij de Sluis is dat van aan-nemer BAM Civiel Noord-oost (Zuidbroek), Mach-inefabriek Rusthoven (Groningen) en inge-nieursbureau Delft. als beste uit de bus gekomen qua prijs-kwaliteitsverhouding.Dat werd  maandag door wethouder Henk Matthijsse, die ook uiteenzette hoe en waarom tot het oordeel was gekomen
De ontwerpen werden beoordeeld op grond van een aantal criteria zoals het ontwerp, het inschakelen van lokale MkB’ers bij het bouwen, wat in de toekomst nodig is aan onderhoud en hoeveel mensen, die al geruime tijd geen baan hebben, aangenomen worden.
Het afgelopen jaar heeft de participatiegroep Blauwe As meegedacht over de uitgangspunten van de zes bruggen die er moeten komen.
Ook deze criteria zijn meegenomen in de afweging. Het gaat dan om bijvoorbeeld optimale beleving van het water, toepassing van lichte kleuren en ranke vormen.
De architect van het winnende ontwerp ziet dat een ingetogen fietsbrug die zich niet opdringt maar het zicht op het groen en het water open laat van deze tijd is, maar ook passend in de historische omgeving. Opvallende kenmerk in het ontwerp van de klapbrug is de subtiele, sensorgestuurde LED verlichting in de brugleuningen. Als de brug niet wordt gebruikt, wordt het licht gedimd. Deze wordt feller als er verkeer nadert. Verder zijn de slagbomen in open stand ‘weggewerkt’ en wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen.
Het is de bedoeling dat de werkzaamheden voor de nieuwe brug na de zomer beginnen. Er wordt een tijdelijke fietsbrug geplaatst.


 

Wethouder hijst Oude Witterbrug van plaats voor vervoer naar Kloosterveste   8-8-2014
ASSEN –
Wethouder Harmke Vlieg-Kempe klimt dinsdag al vroeg in een hijskraan, waarmee  zij de Oude Witterbrug van zijn plek zal hijsen. Zij start  hiermee  de aanleg van de eerste nieuwe beweegbare brug van de Blauwe As.
De oude brug gaat vervolgens op transport naar Kloosterveste, waar hij een nieuwe plek krijgt bij de kruising Vestsingel/fietspad Hertenlaan.
De nieuwe brug over het Kanaal is bestemd voor fietsers en voetgangers.  De leuningen worden voorzien van sensorge-stuurde led-verlichting.
Gaat er iemand over de brug dan worden de lichten feller. Zo niet, dan zijn de lichten gedimd.
Verder is de brug opvallend vanwege het open, ranke ontwerp. Als de brug open staat is er een gedicht te lezen
In totaal krijgt de nieuwe vaarroute door het Asser centrum zes beweegbare bruggen (drie fietsbruggen en drie auto-bruggen), twee sluizen en een zwaaikom.