Forum -Sloop-Nieuwbouw

Sloop afgeschreven winkelcentrum ’t Forum Assen is in volle gang   Hjalmar Guit  28 januari,  Sloop ’t Forum Boven de winkels in ’t Forum komen appartementen
© RTV Drenthe / Hjalmar Guit

Bouwbedrijf Geveke is begonnen met de gedeeltelijke sloop van winkelcentrum ’t Forum in het stadshart van Assen. De bovenste verdiepingen met winkelruimte worden gestript en vervangen door appartementen. Een grote oranje hijskraan takelt vandaag de zware stalen koepels van het dak van ’t Forum. Met snijbranders snijden bouwvakkers de dikke onderdelen los van de constructie. Zwevend boven het Koopmansplein worden de koepels op het dak gezet, klaar om ontmanteld te worden.

Leegstand
De sloop van ’t Forum markeert het einde van een winkelcentrum dat de laatste jaren meer dienstdeed als wandelgang dan bruisend shopparadijs. Het verdwijnen van publiekstrekkers als de bibliotheek, kledingzaak H&M en de naastgelegen V&D kwam het winkelcentrum niet meer te boven. Steeds meer zaken vertrokken en leegstand kreeg de overhand. De eerste verdieping was al een aantal jaren niet meer toegankelijk, na het verwijderen van de roltrappen.

De sloop van ’t Forum in Assen in volle gang

Op de begane grond maken nog steeds ondernemers gebruik van de winkelpanden en dat blijft ook in de toekomst zo. Bovenop de winkels komen 43 huurappartementen van verschillende afmetingen. Ook komt er een binnentuin, waar bewoners elkaar kunnen treffen.

Aan de slag

Eerst wordt de zuidzijde van ’t Forum aangepakt en daar vinden nu ook de sloopwerkzaamheden plaats. Eigenaar Thijs van Bree van Forum Vastgoed BV is blij dat er nu eindelijk iets gebeurt. In 2018 kocht Forum Vastgoed het winkelcentrum, maar mede door de herontwikkeling van het Koopmansplein kan er nu pas gewerkt worden.
Van Bree: “Het was toen niet verstandig om op deze plek ook nog eens met ’t Forum aan de slag te gaan. Maar nu kan dat wel en op dit moment zitten we in de eerste fase van het nieuwe Forum.”

De vastgoedondernemer heeft ook plannen om het oude winkelcentrum aan de noordkant te ontwikkelen, maar is daar nog over in gesprek met de gemeente Assen. Het gedeelte waar nu nog de passage staat, zou plaats moeten maken voor een wooncomplex met een pleintje dat de Oudestraat verbindt met het Koopmansplein.

Van Bree is ook eigenaar van het oude V&D-pand, dat verbonden is met ’t Forum. Net als over de noordzijde van het winkelcentrum is de ondernemer nog in gesprek met de gemeente over de precieze toekomst van het grote pand. Begin vorig jaar maakte de ondernemer bekend in de toekomst ook hier woningen en winkels te willen bouwen.
Impressie nieuwe Forum

Zo moet het nieuwe Forum er ongeveer uit komen te zien  © Forum Vastgoed BV

Oudestraat
Vooral in de Oudestraat zullen mensen rekening moeten houden met de aanwezigheid van bouwmaterialen. Vanwege de recente vernieuwing van het Koopmansplein is die zijde van ’t Forum een no-gozone voor zware voertuigen. Volgens Forum Vastgoed is de zuidkant van ’t Forum naar verwachting eind dit jaar klaar voor de eerste bewoners. Tot die tijd blijft de omgeving van het winkelcentrum het toneel van bouwhekken, vrachtwagens en hijskranen.
Van Bree: “We proberen de overlast voor het publiek en de ondernemers zo veel mogelijk te beperken, maar men gaat wel merken dat er gewerkt wordt. Er zal dus wat overlast zijn, maar we hebben heel goed contact met de ondernemers.”

Sloop ’t Forum
De gedeeltelijke sloop van winkelcentrum ’t Forum in Assen is begonnen
© RTV Drenthe / Hjalmar Guit