Aanhaken Assen -oost

 

 

‘U weet hoe ze werken, die steken, toch?’
‘Je kunt corner to corner haken, met strepen, het geheel tunisch haken, alles mag’, roept Sandra uit. Zelf gaat ze met haar groepje voor het granny square patroon. ’Daar zitten wat gaten in, dan gebruik je minder wol en is het ook goedkoper’. Vanaf september haakt Sandra met een groepje van ongeveer acht vrouwen iedere maandagavond kleurige vierkantjes om zo bij te dragen aan de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld #GGDW2018. In een lokaal van de Open Hof waar het groepje tijdelijk haakt, heeft ze de zelf gehaakte eerste deken die ze deze zomer maakte, tentoongesteld. Het is er eentje met granny squares in blauwe tinten.

Iedereen kan het leren
‘Drie stokjes, een losse, weer drie stokjes en dan zijn we weer bij de hoek. Die hoekjes met twee lossen. We gaan nooit in steken haken, maar om de lossen, doet ze voor aan iemand die er nog niet zolang is. Het haken is niet moeilijk, iedereen kan het leren, iedereen kan komen. Vaak nemen de deelnemers ook de gehaakte vierkantjes mee die ze thuis door de week gemaakt hebben. ‘Ik kantklos, ik weef, brei, maak temari en geef allerlei cursussen. Dit weekend nog bij  de breidagen in Zwolle (20/21 oktober). Ik ben altijd al met handwerken bezig (geweest). Het geeft me rust’, zegt Sandra. Het haken op maandagavond, meestal in het oude bibliotheekje aan de Dotterbloemstraat 169, is meer dan alleen haken. Het geeft ook gezelligheid, het gevoel samen iets te doen, koffie en thee te drinken en bij elkaar te zijn. ‘Haken is verbinden’, zo noemt Sandra het.

Vijf voetbalvelden, 10.000 dekens
De bedoeling van het dekens haken is om in juni 2018 als Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa is, te komen tot 10.000 dekens, allemaal met tyraps aan elkaar gezet. Daarmee wordt dan het record uit het Guiness Book of Records verbroken dat op 8000 dekens staat. Gelukkig is het haakgroepje van Sandra daar niet alleen verantwoordelijk voor. Woon zorgcentrum De Arendshorst heeft ook een haakgroepje, in 2015 zijn al twee vrouwen in Leeuwarden met haken begonnen en momenteel zijn overal in de wereld mensen aangehaakt. Van Spanje tot Scandinavië, van Amerika tot Nieuw Zeeland. Die gehaakte dekens moeten dan wel op tijd naar Leeuwarden worden verstuurd want op 1 juni 2018 is de sluitingstermijn. Na deze recordpoging schenkt de organisatie de dekens aan goede doelen en/of mensen die een deken nodig hebben.

Zin om mee te doen? 

Na een jaar is het  nu in het buurthuis de Schulp buizerdstraat 10   op donderdagavond  in de even weken

en op dinsdagmiddag op de oneven weken van af half twee tot vier uur

info ineke.heijting@gmail.com