Asser Praat H de Jong 2020

Asser Praat over oorlog en vrouwenfilms

Asser Praat, de talkshow over Assen en hoe het zo gekomen is, besteedt op 15 maart ruim aandacht aan de Tweede Wereldoorlog.

De laatste editie van het vierde seizoen van deze praatshow in Theater DNK wordt een bijzondere.  Op 13 april is het 75 jaar geleden dat Assen is bevrijd en dat vraagt om een speciaal programma. Want is alles al bekend over die oorlog en de bevrijding? Nee dus.

Kolonel  Harold de Jong komt vertellen hoe de stad 75 jaar geleden is bevrijd. De beelden van Canadese militairen die de stad innemen zijn genoegzaam bekend, maar De Jong heeft net een boek  met de titel Franse para’s in Drenthe gepresenteerd over de belangwekkende maar vergeten rol van Franse parachutisten daarbij. Hij zoomt speciaal voor Asser Praat in op hun acties in en rond Assen.

En dan is er de niet eerder vertoonde film Bommen op Assen over een van de ernstigste oorlogsgebeurtenissen in de stad: het bombardement op de Esstraat in 1941. Daarbij zijn zeven mensen om het leven gekomen. In de film komen inmiddels overleden ooggetuigen aan het woord.

Daarmee houdt het niet op, want leerlingen van Dr. Nassaucollege Penta en de Emmaschool komen vertellen over ‘hun’ monumenten.

Omdat Asser Praat altijd gevarieerd is, wordt aandacht besteed aan een ander fenomeen, namelijk het Festival Vrouwenfilms dat nu als Internationaal Filmfestival Assen het veertigjarig bestaan viert.

Uiteraard test een miniquiz de historische kennis van Assen, Bert Naarding spreekt een kritisch slotwoord en duo Van Luie Kees lardeert als altijd het programma met een aantal toepasselijke liedjes.

Dit alles en nog wat meer grijpt plaats in een gemoedelijke sfeer, waarin meepraten mag. De presentatie is in handen van Kars Klok en Bernd Otter.

Zondag 15 maart 2020, 14.30 uur, DNK.