’pronkeieren’ uit Tsarenrijk in Drents Museum

Topstukken uit het Russisch Museum St. Petersburg en ’pronkeieren’ uit Tsarenrijk in Drents Museum

ASSEN – Van zaterdag af zijn in het Drents Museum enige nieuwe expositie te zien. Zestig topstukken uit het Staats Russisch Museum in St. Petersburg komen naar het Drents Muse-um. Het zijn werken  van een van de beroemdste Russische kunstenaar uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Kazimir Malevich (1878-1935).
De expositie is uniek omdat voor het eerst buiten Rusland een grote selectie werk te zien is van zijn latere  vrij onbekende figuratieve werk.
Museum directeur Annebelle Birnie en adjunct Harry Tupan vertelden donderdag  wat over het ontstaan van de expositie, die in samenwerking  met merouw Evgenia Petrova, directeur wetenschap van het Staats Russisch Museum in St. Petersburg tot stand kwam.  Ook  de heer Joseph Kiblitsky, expositie coördinator van dit  Museum was daarbij aanwezig.
Vooraf gaande aan de bijeenkomst aan de Brink hadden de gasten met de directie Drenthe  en de hunebedden  bekeken en samen pannenkoeken  gegeten.

Tegelijk met de Malevich-collectie in de grote zaal worden  ook kostbare eieren uit het Tsarenrijk getoond, 129 in getal.

Deze pronkjuwelen, uitgevoerd in de meest kostbare materialen met unieke versieringen, staan symbool voor de pracht en praal van de Russische hofcultuur rond 1900.

Bijdrage Ineke Heijting

voor meer foto’s klik hier