Mummies. Overleven na de dood’

Tentoonstelling: Mummies

Het is bijna zover! Vanaf 4 februari bevolken veertig mensenmummies en twintig dierenmummies de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum in Assen.  Op dit moment werken medewerkers hard aan de inrichting van Mummies – Overleven na de dood. Topstukken als een bijzondere boeddhamummie, Hongaarse cryptemummies Egyptische, Zuid-Amerikaanse en Nederlandse mummies komen de komende weken naar Assen voor een unieke overzichtstentoonstelling over mummies. 

Reis over de wereld 
De mummies komen vanuit alle hoeken van de wereld naar het Drents Museum. Zo komt een deel uit Amerika, waar ze nu nog te zien zijn in de tentoonstelling Mummies of the World in het Maryland Science Center in Baltimore. Andere mummies komen onder meer uit Duitsland, Zwitserland en Hongarije. En natuurlijk ontbreken onze eigen topstukken niet: het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. De presentatie van zoveel mummies samen is een absolute primeur voor Nederland.

Vormgeving
Bezoekers krijgen niet alleen een groot aantal mummies te zien, maar ook inzicht in het ontstaan van mummies. Gebeurde dat op natuurlijke wijze of door middel van verschillende mummificatietechnieken? Veel aandacht is er voor de bijzondere resultaten die het wetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd. Peggy Osinga van Osingadesign ontwierp de tentoonstelling die exclusief voor Nederland in het Drents Museum te zien is. Het Drents Museum werkt nauw samen met de Reiss-Engelhorn-Museen in Mannheim. De tentoonstelling is dankzij subsidies van het VSBfonds en het Mondriaan Fonds tot stand gekomen.

Familietentoonstelling
Mummies zijn spannend. Kinderen – maar ook volwassenen – kunnen mogelijk sommige mummies als confronterend ervaren. Voor Mummies hanteert het Drents Museum geen leeftijdsgrens. Ouders en begeleiders beslissen zelf of ze de mummietentoonstelling met hun kind bezoeken. Kinderen vinden mummies juist vaak vet cool. Daarom is er speciaal voor kinderen Mummiewereld: spannende doe- en kijkopdrachten met allerlei leuke weetjes over de mummies. Voor speciale activiteiten en rondleidingen kunt u de website in de gaten houden.

Meer fotos klik hier