Lodewijk Napoleon

 

ASSEN – Dit jaar viert de stad Assen dat het 200 jaar geleden stadsrechten kreeg van Lodewijk Napoleon (1778-1846). De handtekening werd op 13 maart 1809 gezet in het gebouw dat nu het Ontvangershuis is van het Drents Museum. Een kopie van deze verklaring is te zien in een van de stijlkamers, op de plek waar indertijd deze historische gebeurtenis plaatsvond. Tevens is 2009 het jaar dat Assen als plaats 750 jaar bestaat. Om aan deze twee belangrijke gebeurtenissen aandacht te geven organiseert het Drents Museum verschillende activiteiten.

Zo is er een schoolprogramma voor kinderen met rondleidingen door het Ontvangershuis. In de kamer waar de stadsrechten zijn ondertekend is een meer dan levensgroot portret te zien van Lodewijk Napoleon.

Tijdens het museumweekend van 4 en 5 April 2009 zijn er verschillende ontmoetingen met historische personen uit de geschiedenis van Assen.

Van 12 maart 2009 tot en met 3 januari 2010 is er in het kader van het 750 jarig bestaan van Assen een opstelling te zien van Asser stadsgezichten geschilderd door Gerrie Wachtmeester.

Schilderij Lodewijk Napoleon Het Drents Museum heeft een meer dan groot portret van Lodewijk Napoleon in bruikleen gekregen van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het schilderij (223 cm x 147 cm) uit 1809 is geschilderd door de Engelsman Charles Howard Hodges.

Lodewijk Napoleon schonk Assen behalve stadsrechten ook het Sterrenbos (deel van het Asserbos), gaf geld voor de bouw van nieuwe huizen (nu de straat Nieuwehuizen) en hij liet een ontwerp maken voor een paleis ‘klein Versailles’, dat uiteindelijk nooit is gebouwd. 200 jaar stadsrechten

Voorafgaand aan de opening van het jubileumjaar door de gemeente Assen viert het Drents Museum op vrijdagmiddag 13 maart 2009 de aankomst van Lodewijk Napoleon.

Een postkoets en een calèche met de koning rijden, vergezeld van tien soldaten, door het Asserbos naar het Drents Museum.

Zondag 15 maart 2009 zijn er in het Drents Museum rondleidingen in historische kostuums door het Ontvangershuis.

Deze rondleidingen zijn gratis voor museumbezoekers.

Schoolprogramma’s Er is een onderwijsprogramma gemaakt rond de toewijzing van de stadsrechten.

Enkele historische figuren bereiden de leerlingen voor op een ontmoeting met de koning waarbij de leerlingen worden geactiveerd om deel te nemen aan een historisch spel.

Ook kunnen ze etiquettelessen volgen, gegeven door historische figuren, en kunnen ze getuige zijn van de ondertekening van de stadsrechten door Lodewijk Napoleon.

Het onderwijsprogramma voor scholen loopt tot eind november 2009.