2005 oranje bezoek

Op de voet met de lens en de pen gevolgd door   Ineke Heijting

ASSEN – Voor het eerst in mijn  leven maakte ik een koninklijk bezoek mee, niet als en onderdeeltje van het puliek en op afstand, aan de andere kant van de hekken. Ja, ik had een perskaart en was daardoor voorzien van een aantal voorrechten, al had ik al gauw door dat daar ook beperkingen waren. Voor de pers was het allemaal goed geregeld. Bij het provinciehuis stond een bus die ons naar de Oostersingel bracht, vanwaar we door het Museumlaantje naar de persplek in de buurt van het Ontvangershuis wandelden.  Daar valt het op dat het publiek toch wel ver weg staat.
Burgemeester mevrouw Dineke van As-Kleijwegt en CdK Relus ter Beek stonden op de komst van de koningin in  de deuropening van het Ontvangershuis te wachten, een deur die ik nog nooit open had zien staan.Op het tijdstip dat ik daar voor stond was er duidelijk geroezemoes te horen en dat duidde op de komst van het hoge gezelschap. Door de mist was de reis niet met de helikop-ter gemaakt maar gewoon met de auto. De koningin stapte uit en werd als eerste door de commissaris begroet; de burgemeester volgde en daarna mocht Petra Drost haar bloemen overhandigen.

Ze stapten de trap op, en even later was het gezelschap uit zicht. Onze pers-groep mocht voor het publiek voor het museum langs naar het pleintje, waar een aantal  jongeren al druk in de weer was om een act voor te bereiden voor de majesteit.
Voor het publiek was hier geen plaats. Alleen de  pers en de jongeren die mee-werkten  mochten zich daar bevinden. Er was een speciaal pers vak maar dat had weinig zin want het was gewoon te vol op het plein om iets van het bezoek te kunnen opvangen. Er was een tent neergezet voor het gezelschap maar wij mochten daar niet in en hoorden  geen woord over wat daar binnen is gezegd of bekeken. Na een heel kort bezoek aan de Gouverneurstuin ging het verder lopend over het Drostenlaantje naar de Oosterhoutstraat. Daar ging men via de achteringang het ICO gebouw binnen, waar de hoedencollectie werd bekeken  Aan de voorkant van het ICO waren er twee vakken voor de pers, één waar je tegen de zon in keek, en één aan de andere kant, en het was dus kiezen  waar je ging staan.
Een gelegenheidskinderkoor zong de Oktober Kinder Rap en enkele kinderen maakten toen de koningin naar buiten kwam grappige buitelingen op de straat. De koningin lachte ze vriendelijk toe maar ze was al weer gauw weg. Het was eigenlijk veel te kort voor de leuke liedjes die de kinderen eerder al hadden laten horen. Het was allemaal minuten werk
en dat voor alle moeite die er door de kinderen was gedaan.  Het bezoek aan het ICO betekende ook het einde van het verblijf in Assen. De pers werd verzocht naar de persbus te gaan, want het was tijd voor het lunchpakketje dat  er smakelijk uitzag. Nu ging het naar Veenhuizen. De vrouwelijke voorlichters van de gemeenten Assen en Noorden-veld hadden beiden een royale fleurige hoed op en lieten de mensen langs de route denken dat ze tot de koninklijke stoet behoorden.Op verschillende punten zwaaide het publiek vrolijk naar de bus. De dames met de hoeden speelden daar leuk op in.
In Veenhuizen  stond een grote witte tent,  waarin uit elke Drentse gemeente een groep kinderen met iets bezig was. Zo was Assen aanwezig met een workshop striptekenen.
Omdat de mist inmiddels was opgetrokken en de lucht weer helder, kon Koningin Beatrix de terugreis per helikopter aan-vaarden en even voor het souper weer thuis op het Paleis Noordeinde zijn.Voor ons stond de pers bus klaar om ons naar Assen terug te brengen. En daarmee kwam een eind aan een vermoeiende dag, maar ook een dag die ik verrast over alles wat ik mocht zien en beleven met veel voldoening heb doorgebracht.
En wat Assen betreft kan ik zeggen dat de stad zich van zijn beste zijde heeft laten zien. Er is veel werk van het bezoek gemaakt. Daarom is het jammer dat de koninklijke bezoekster door de veelheid van het geboden daar maar heel weinig aandacht aan heeft kunnen schenken. Natuurlijk tot teleurstelling van bijna iedereen die zich de moeite heeft getroost om iets van waarde te presenteren. Maar dat zal helaas wel niet anders kunnen.  Even wachten tot de koningin het ICO gebouw verlaat. AsserJournaal fotografe Ineke Heijting, rechts, en de begeleidsters van de pers Hannie Jippes van de gemeente Assen en Ninke Vonk van Noordenveld  (beiden met een koninklijkachtige hoed,  kunnen even verpozen van alle doorstane drukte

 

De hoedjes bezoek aan assen en veenhuizen klik hier voor alle foto’s