Drents Museum uitbreiding

Assen krijgt volgens gedeputeerde miljoenen  in de schoot geworpen en om het verlies van 52 parkeermeters mag men geen traan laten

Weg lijkt vrij voor rigoureuze en representatieve uitbreiding van
Drents Museum.Kosten 18 miljoen

ASSEN
– Het is er nog niet maar het komt er wel: het Drents Museum dat zich kan meten met de vooraanstaande musea in het land. Er staat een rigoureuze en representatieve uitbreiding op stapel die het mogelijk maakt meer en grote exposities te brengen, te beginnen zo rond 2010. Kosten z’n achttien miljoen euro. En Assen hoeft daar geen cent aan bij te dragen.
Gedeputeerde Henk Weggemans dacht dat de stad daar wel heel erg blij mee zal zijn, want het  museum wordt een steeds grotere publiekstrekker. De toeristische ontwikkeling zal er wel bij varen.

Optimistisch gedacht? Museumdirecteur Alex van Maarseveen gelooft erin dat het bezoekersaantal zal kunnen uitgroeien tot 160.000. Vergeleken met een groei naar 100.000 onder de huidige omstandigheden is dat geen euforische schatting. In totaal komt er bruto zo’n duizend vierkante meter expositieruimte bij en daarmee kan het museum zich meten met de toonaangevende musea in den lande.
Die uitbreiding  wordt verkregen door een architectonisch opvallend gebouw op het deel van de Gouverneurstuin, waar nu nog een parkeerterrein voor 52 auto’s ligt. De ruimte daar wordt bereikbaar door een ondergrondse verbinding. Als alles vindingrijk op papier wordt gezet zal het aanzien van de hoek tussen het Drostenlaantje en de Zuidersingel er aanzienlijk door verbeteren.
Binnen de bestaande ruimte zullen belangrijke verschuivingen plaatsvinden waar de receptie, de Krul-activiteiten en de nu veel te kleine winkel meer plaats krijgen. In het kader van de Ruimtelijke Ordening ontmoet men geen beren op de weg, want de gemeente heeft alles in gunstige zin afgegrendeld. Wethouder Chris de Wal die namens de gemeente bij de presentatie van het uitbreidingsplan aan tafel zat kon dat bevestigen. Van deze kant is dus alle medewerking te verwachten. Er schuilt echter nog wel een addertje in het gras. Dezelfde medewerkende gemeente heeft namelijk gesuggereerd dat het verloren gaan van 52 parkeerplaatsen – en dus een aardig bedrag aan parkeergeld – door de Provincie gecompenseerd zou moeten worden.
Toen dat vrijdagmiddag even ter sprake kwam verdween een half lachje van het gezicht van de gedeputeerde, want hij zag dat nou niet direct als een voor de hand liggende gedachte. Assen krijgt er voor zo’n vier miljoen bij waar iedereen van kan profiteren. Dan kun je toch niet over het verlies van  een paar parkeermeters treuren?
Het zal er wel op neer komen dat het addertje straks zal zijn getransformeerd in een onschuldige ringslang. Ongevaarlijk dus. Waar de benodigde achttien miljoen vandaan komen?
De provincied heeft er twaalf beschikbaar en er kan gerekend worden op een bedrag van vijf miljoen uit de Kompasgelden, maar dan moeten de plannen vóór 17 oktober worden ingediend. En dat lukt wel, dacht Henk Weggemans.
Dat ontbrekende miljoentje komt ook nog wel boven water.
Hoe de uitbreiding er uit gaat zien? Dat ligt in de handen van de architect die voor de klus wordt aangewezen.
“We denken eraan een wedstrijd uit te schrijven waar het beste ontwerp uit zal moeten komen”, liet Alex van Maarseveen nog weten.