Daniël Lohues

  • In 2014 bracht Daniël Lohues (1971) zijn favoriete kunstwerken en objecten bij elkaar in de tentoonstelling Daniël Lohues – Hier kom ik weg. De bekendste Drent van Nederland stelde de tentoonstelling samen uit de collectie van het Drents Museum, aangevuld met objecten uit andere Nederlandse musea.

Lohues
Gastconservator Lohues is onlosmakelijk verbonden met Drenthe. Het is zijn thuishaven. Hij is gefascineerd door historie ‘omdat je pas weet waar je heen gaat, als je weet waar je vandaan komt’. De tentoonstelling Daniël Lohues – Hier kom ik weg was de persoonlijke visie van Lohues op Drenthe.

Andere kant van Drenthe
In de tentoonstelling schetste Lohues een boeiend beeld van de rijke geschiedenis van Zuidoost-Drenthe aan de hand van een veelzijdige selectie van objecten. Van de oudste vondst, een vuistbijl van de Neanderthalers, tot het Toyisme, een hedendaagse Emmense kunststroming. Ook het kasteel van Coevorden, Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam, de Saksen en de Slag bij Ane kwamen aan bod.

Publicatie
De tentoonstelling van Daniël Lohues was een van de projecten waarmee het Drents Museum nadrukkelijk kleur geeft aan de Drentse identiteit. Bij Daniël Lohues – Hier kom ik weg verscheen een publicatie met het commentaar van Lohues op zijn keuzes.

Drents Museum komt goed weg met door Daniel Lohues gemaakte Drentse expo

 

ASSEN – Donderdag was het Drents Museum extra Drents gekleurd. Verantwoordelijk daarvoor was musicus Daniel Lohues uit Erica, die grote bekendheid heeft gekregen als musicus en schrijver van teksten die op een treffende wijze de Drentse ziel vertolken.

Hij was in het museum omdat hij – zeer uitzonderlijk een expositie heeft ingericht, gebaseerd op zijn persoonlijke smaak en aard.

“Ik heb direct ja gezegd toen ik door het Museum werd gevraagd een expositie samen te stellen. Het leek me wel wat, nog los van de grote eer”.

De kunstenaar geworden Ericaan zei dat het hem ook wel mooi leek om alles wat het Drents Museum in huis heeft in het grote depot te bekijken. Dat hij een speerpunt aantrof die uit de bronstijd stamt was voor hem een bijzondere sensatie, omdat die ooit is gevonden op 100 meter afstand van het huis waar hij nu woont. Deze toevalligheid inspireerde hem dingen uit te zoeken die door de tijd met elkaar zijn verbonden. ”Want een wijs man heeft ooit eens gezegd dat je pas weet waar je naar toe gaat als je weet waar je weg komt”. Sinds zijn verbazingwekkende opkomst in de vaderlandse muziekwereld met de absolute SKIK hit ‘Op Fietse’ heeft Daniel Lohues getoond te weten waar hij weg komt. Het siert hem.