Annabelle Birnie

Indrukwekkende CV en grote ervaring op snijvlak van commercie en kunst


ING functionaris Annabelle Birnie wordt nieuwe directeur van Drents Museum


ASSEN – Het Drents Museum heeft een nieuwe directeur. De Raad van Toezicht heeft mevrouw Annabelle Birnie benoemd tot opvolger van de naar Apeldoorn vertrokken Michel van Maarseveen. Zij zal op 1 november in dienst treden. Mevrouw Birnie is nu nog werkzaam bij ING als Directeur Sponsoring, Art Management & Events.

Zij beschikt binnen de kunstwereld over een uitstekend netwerk en werkervaring op het snijvlak van commercie en kunst.
Drs. Annabelle Birnie (1968) heeft een indrukwekkende carrière in de kunstwereld opgebouwd. Na haar opleiding aan Institute d’Etudes Supérieurs des Arts in Parijs en aan de Rijksuniversiteit Utrecht voor de studie Kunst, Beleid & Management, behaalde ze haar certificaat als Taxateur Moderne en Hedendaagse Kunst.

Daarna heeft ze enkele jaren voor verschillende internatio-nale galeries en instellingen in Europa gewerkt, waaronder Sotheby’s en Christie’s. Van 2003 tot en met 2010 was ze als directeur ING Art Management verantwoordelijk voor het wereldwijde culturele imago van ING door middel van de ING Collectie.


Sinds 2011 draagt ze de verantwoordelijkheid voor de Corporate Sponsoring, Art Management & Events bij ING. Daarnaast is zij onder meer lid van de Raad van Toezicht van het Haags Gemeen-temuseum en van Schouwburg De Meerse in de Haarlemmermeer. Ook maakt ze deel uit van diverse jury’s en aankoop- en keuringscommissies.
De nieuwe directeur is geen onbekende in Assen. Het Drents Museum en ING werken al jarenlang samen op het gebied van de figuratieve kunst. In 2010 kreeg het museum 273 werken uit de ING Collectie en is de bank  hoofdsponsor en partner van het museum geworden.
De toekomstige directeur toonde zich  ingenomen met de benoeming.
“Drenthe is de plek waar ik, samen met het team van het Drents Museum, kan bijdragen aan het uitbouwen van het succes van de tentoonstellingen. Ik vind het geweldig dat ik me nu kan inzetten voor het museum en zijn bezoekers en zie enorm uit naar mijn nieuwe functie”.
De in Amsterdam wonende mevrouw Birnie zal zich op termijn samen met haar man in Assen of omgeving gaan vestigen.