Knallende opening Asser wielerbaan.

“De Max Bruins Baan?” Eh, het is niet aan mij om dat te bepalen.” Maar je zag het voormalig raadslid en grote initiator van de nieuwe Asser wielerbaan denken: dat zou wel heel mooi zijn… 2016
Eindelijk was het vrijdag dan zo ver, het nieuwe wielercomplex inclusief de prachtige, 200 meter kombaan van het Regionaal Wielercentrum Noord in Assen werd geopend op sportcentrum Stadsbroek. Met veel speeches, een stuntshow van een van ’s werelds beste trialebikers Rick Koekoek en natuurlijk de renners op de baan.

Droom

Het was Max Bruins, die zo’n 25 jaar geleden de tanden zette in zijn eigen droom: een wielerbaan in Assen. Dat een kwart eeuw later die droom ook was gerealiseerd, was natuurlijk best een emotioneel moment voor Bruins. Hij genoot zichtbaar met volle teugen van het vuurwerk. Figuurlijk op de houten baan, letterlijk daarbuiten. Want het wielercomplex – met de baan voor de wielrenners en het bmx-parcours voor de mountainbikers – werd knallend ingeluid.DSC06248

Vervolgens was het de beurt aan de topbaanrenners uit de Nederlandse damesselectie. En de baan – die in de bochten toch behoorlijk steil is – werd goedgekeurd. Lekker snel, goed hout, niet te hobbelig.

Na Alkmaar, Geleen, Sloten en Apeldoorn is de baan in Assen de vijfde van Nederland. En met een hotel om de hoek is het de bedoeling dat het complex in de Drentse hoofdstad uitgroeit tot hét noordelijk trainingscentrum voor de KNWU. Om dat financieel nog eens te stimuleren, doneerde de provincie Drenthe vrijdagmiddag via gedeputeerde Henk Jumelet 25.000 euro, de wielerbond deed daar nog eens 5000 euro bij.

Dak
De bouw van het complex kostte 2,8 miljoen euro. Maar tijdens de toespraken werd al snel duidelijk, dat de baan eigenlijk nog een overkapping behoeft, zodat de renners onder alle weersomstandigheden kunnen rijden.

Een dak zou de kosten echter verdubbelen. En daar is met name de gemeenteraad niet erg happig op. Of, zoals een van de aanwezige raadleden het uitdrukte: “Ik denk dat er eerder een ijshal in Assen staat dan dat er een dak op de wielerbaan zit.”

Rick Koekoek