Avondvierdaagse 2009

Succesvolle  65-ste Avond4daagse  stond in het teken van La Vuelta Zwarte Pieten, Zorro’s, wiel-renners en flamencodanse-ressen gaven intocht van 5400 wandelaars extra kleur

2
ASSEN – Ruim 5300 wandelaars trokken op het ritme van een dozijn muziekkorpsen opgewekt door een groot deel van de stad om massaal te eindigen bij het punt van vertrek ‘DeSmelt’. Daar heerste rond zeven uur een ge-zellige drukte met fleurig aange-klede kinderen van verscheidene scholen, die gehoor had-den gegeven aan het thema van dit jaar ‘La Vuelta’. In de op-tocht liepen Zwarte Pieten, Zorro’s, flamencoda nseressen en wandelaars in wielrenners tenue.
Voorafgegaan door een politieauto zette de Mercurius Marching-Show-band, die de volledige wegbreedte in beslag nam, zich in beweging. De groep van de Kynologenclub Assen en Omgeving, die voor de derde keer deelnam, startte  als eerste. De baasjes
en hun honden deden dat met kennelijk plezier, en er werd nu al vernomen, dat ze ook volgend jaar weer van de pa rtij zullen zijn.
Langs de weg stonden ouders, opa’s en oma’s en veel  andere belangstellenden die allerlei ver-rassingen aan de wandelaars uitdeelden.
De lopers van de 15 kilometer die ver voor het vertrek van de grote stoet al op weg waren, voegden zich bij de Nassaulaan tussen de andere wandelaars. Ook de twaalf muziekkorpsen die aan de intocht zouden deelnemen, schaarden zich op geprogrammeerde plekken keurig tussen de wandelaars. Een groep van het Jeugdcircus Bombar i verraste het publiek met hier en daar een straatoptreden.
Wat dit jaar ook opviel was de met mooi gepoetste kistjes en met het uniform strak in de plooi gestoken ploeg van zo’n zestig jongeren die het oriëntatiejaar van de Koninklijke Landmacht volgen.
Het was voor het eerst in twintig jaar dat er militairen en toekomstige miliiairen de vijftien kilometer meeliepen. De wandelaar die vorig jaar al s ijsbeer en op klompen in de intocht liep, was nu te ontdekken als  Nederlands-Spaanse melkkoe en daarmee kreeg hij overal de lachers op zijn hand.
De Wandelvereniging ‘De Zwaluwen’ kon aan het eind van de loop en de intocht terugzien op weer een geslaagde avonddaagse, mede door de vele vrijwilligers die voor de routes en het regelen van het verkeer zorgd en.


Een missertje bij de intocht waren de rood-witte paaltjes bij de ‘Brinktrechter’ die de doorgang voor de begeleidende  politieauto blokkeerden. Die  moest dus een ommetje maken.
De meefietsende EHBO’ers, de medewerkers van het Rode Kruis en de politie die overal paraat was, droegen aan het wels lagen ook een belangrijk steentje  bij.
Ook moet de rol van de mensen langs de kant worden  vermeld, die het wandellegioen enthou-siast aanmoedigden.  Zonder hen zou de intocht veel glans verliezen.
Bijdrage Ineke Heijting
________________________________________________
Er werden als gebruikelijk ook weer prijzen uitgereikt voor de leukste groepen. De eerste prijs ging naar de Emmaschool , de tweede naar De Parel en de derde was voor De Cirkel