2019 VolksOpera Pittelo -Lariks

Voor, door en over de bewoners

Iedereen uit de buurt kan meedoen aan de Volksopera! We zoeken mensen die willen zingen, toneel spelen, helpen decor bouwen, kostuums naaien, de catering verzorgen en helpen met de publiciteit. Samen met mensen uit het vak ga je dan in een paar maanden de Volksopera neerzetten.

Je hoeft geen opera-ervaring te hebben. Vind je het leuk om te zingen of op het toneel te staan? Doe dan mee! Ben je handig, kun je lekker koken of ben je goed met sociale media of wil je meer weten over de Volksopera Assen?  In juli vindt in Assen een Volksopera plaats voor, door, met en over de bewoners van de wijken Lariks en Pittelo.

Een onbegrepen en verboden liefde van twee jonge mensen waarin de Ridder van Pittelo een cruciale rol speelt. Het stuk speelt in het verleden, het heden en in de toekomst en wordt een aantal avonden in de openlucht in de wijk Pittelo opgevoerd.

Het doel van deze volksopera: saamhorigheid onder de mensen in de wijken Lariks en Pittelo verbeteren. Al meer dan drie jaar geleden is het plan opgevat om naast Amsterdam en Utrecht ook in Assen een volksopera te laten uitvoeren om de leefbaarheid en de saamhorigheid te verbeteren in de wijken.

De Volksopera, ‘De Ridder van Pittelo’, is speciaal voor deze gelegenheid geschreven en is geïnspireerd op verhalen van bewoners en over bewoners uit de buurt.

Muziek die is samengesteld uit beroemde operastukken en bewerkt gaat worden door dirigent Rolf Verbeek van het Jong Kamerorkest Noord, het orkest dat ook de muzikale begeleiding gaat verzorgen van de Asser Volksopera.

Charles Hens, regisseur

Charles is een avontuurlijke operazanger die graag buiten de lijntjes kleurt. Hij zong als solist in operaproducties op (inter)nationale podia waaronder in New York, Belgrado, Bangkok, Tokyo en Barcelona. Dit seizoen was hij te horen als Don Jose in de voorstelling “Carmen Revisited” van Tania Kross. Naast zijn werk als zanger is Charles theatermaker en regisseur en artistiek leider van Opera Theater Amsterdam. Met OTA maakte hij in 2015 de voorstelling WOLVEN, waarin jonge mannen uit de reclassering opera-aria’s van Richard Wagner zongen, begeleid door een symfonie orkest van 80 man. In 2016 maakte OTA de voorstelling Tegenstanders |een Requiem, waarin tegenstanders van vluchtelingen het Requiem van Verdi zongen, samen met vluchtelingen en oorlogsveteranen. Momenteel werkt hij aan de voorstelling WAANZIN waarin  verwarde personen hun blik op de wereld bezingen met muziek uit opera’s van Purcell en Philip Glass. Charles Hens is docent aan de Toneelschool van Arnhem.

Jan Tekstra, libretto

Jan is zanger, liedjesschrijver, producer en acteur. Hij schreef onder meer hits voor Marco Borsato (Je hoeft niet naar huis vannacht, Vrij zijn, Het water) en Jayh Jawson (Mooie dag). Ook schrijft hij de scripts voor muziektheaterproducties zoals Turks Fruit, de muziektheater versie van het boek van Jan Wolkers en Jumping Jack.

Naast liedjes schrijven voor artiesten, musicals, televisie en film, verzorgt hij workshops songwriting in binnen en buitenland. Daarnaast is hij veelvuldig actief als zanger/gitarist, zowel in de studio als live.

Rolf Verbeek, dirigent

Na het behalen van zijn master orkestdirectie in 2015, nodigde Miranda van Kralingen hem uit als intendant bij Opera Zuid om zich te bekwamen in opera. Deze stage resulteerde in het dirigeren van de co-productie ‘The Soprano’s’ met ICK Amsterdam.

Rolf heeft vele orkesten gedirigeerd, waarbij zijn werk met het Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Symfonie Orkest en de Nederlandse Opera Academy een speciale vermelding verdienen. Hij maakte zijn Russische debuut met de professionele musici van het YSO van Sint Petersburg. Rolf was assistent dirigent van Arjan Tien bij de West Deutsche Rundfunk en Jan Willem de Vriend bij het Netherlands Symphonie Orkest.

Iris van Dijk, productieleider

Na haar afstuderen in 2007 is Iris werkzaam als productie- en projectleider bij de Theaterwerkplaats De Prins van Groningen. Vervolgens maakt ze de overstap naar de functie van coördinator van het Prinsentheater en zet haar werk als productieleider op een laag pitje. Maar, het productiebloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds januari 2017 is ze weer als zelfstandige productieleider begonnen en was betrokken bij o.a. de nieuwjaarsvoorstellingen van DNK in Assen, theaterfeuilleton Uut de Hoogte in Groningen, diverse projecten van VRIJDAG (o.a. optredens op Noorderzon, Jazz te Gast, Korreweg Klassiek) en onlangs de productie van het wijkproject De Wijk De Wereld, dat in juni 2018 in de Stadsschouwburg te zien was. Op dit moment werkt ze aan Scrooge van Loods13, YOUTH van Biljana Radinoska i.s.m. Explore the North, Het Bezoek van de Oude Dame van Jonge Sla Theater, Veur Aaltied van Stichting Pandeon, Volksopera Assen.

Pieter Spoelstra, technisch producent

Pieter Spoelstra Producties is gespecialiseerd in de veiligheid en de productie van (openlucht)festivals en publieksevenementen. Hij heeft al 25 jaar ervaring in de productie van (grote) festivals, (culturele) evenementen en theaterproducties. Zo produceerde hij o.a. Eurosonic Noorderslag, Bevrijdingsfestival, New Attraction, de Nacht van de Kunst en de Wetenschap, het Groningens Ontzet, Let’s Gro, Over De Vloed, de intocht van Sinterklaas

Karin Post, vormgever

Al tijdens haar studie Scenografie aan de kunstacademie Minerva te Groningen is Karin in 2011 voor zichzelf begonnen. In haar eigen werkplaats in Groningen, waar ze samen met drie heren in het collectief ‘WijDieMaken’ zit, maken ze uiteenlopende objecten, van presentatiemeubels en interieur tot kleine rekwistieten en grote decorstukken. Karin’s ontwerpen draaien om verbeeldingskracht en het creëren van een nieuwe werkelijkheid; dat leidt tot ontwerpen van decorstukken die multi-inzetbaar zijn. Ze gebruikt graag monumentale beelden, speelt met schaal, waardoor bijvoorbeeld een vierkant blok dat als zitobject gebruikt wordt, door poppenspel wordt omgetoverd tot een heus kasteel.

 

Aafje Horst, kostuumontwerper

Na haar opleiding aan de Kunstacademie Minerva en Artibus in Utrecht heeft Aafje zich ontwikkeld tot een veelgevraagd kostuumontwerper. Aaf ontwerpt kostuums voor alle disciplines; toneel, cabaret, muziektheater, film, televisie, dans en opera. Zo ontwierp zij kostuums voor cabaretiers als Jochem Meijer, Bert Visser, Najib Amali en Herman Finkers, maar ook voor de TV series Wilhelmina en Wij Alexander, de film discovery of heaven en dichter bij huis voor het NNT en Theater te Water.

Janny Zomer, zangcoach

Janny studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink. Zij ontwikkelde zich verder bij het International Opera Center in Amsterdam. Janny Zomer debuteerde bij de Nationale Opera als Vertraute in Willy Decker’s productie van Elektra gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Daarna volgden vele engagementen in binnen en buitenland waarbij zij samenwerkte met dirigenten als Eri Klas, Thierry Fischer, Reinbert de Leeuw, Carlo Rizzi, Semyon Bychkov, Lawrence Renes, Ed Spanjaard, Nicolaj Alexeejev, Mark Elder, Gert Albrecht en Mark Wigglesworth. Janny zong vele rollen in bekende opera’s.

Sinds een aantal jaren verzorgt zijn samen met pianist Siebert Nix liedrecitals, waarbij soms ook een verteller optreedt of video’s worden getoond. Het zijn afwisselende programma’s met werken van bijvoorbeeld Moussorgsky, William Bolcom, Erik Satie en Schostakovits.

Elzemien Brouwer, koordirigent

Elzemien is dirigent en zangcoach in Groningen. Ze dirigeert het koor Focus Vocaal, dat veel onbekende werken op toegankelijke en verrassende wijze uitvoert en is dirigent van het jong Vrouwenkoor Roxie.

Elzemien haalt graag uit een groep ‘wat er in zit’, dat doet ze ook bij theaterproducties, waar ze als koor/zangcoach aan meewerkt. De afgelopen jaren deed ze dat bij verschillende kerst-muziek-theater stukken (o.a. Scrooge, Oliver Twist, Ananstasia, American Dream) onder regie van Karin Noeken. Ze heeft een eigen zangles-praktijk (Zangstudio Brouwer) en sinds kort ook een eigen Kookstudio; ‘Kokkieketering”.

Jong Kamerorkest Noord