krokussen op Landgoed Overcingel 2006

Wandelaars kregen late krokussen op Landgoed Overcingel in volle glorie te zien
1nnASSEN – Op landgoed ‘Overcingel’ aan de Oostersingel werd zaterdagmiddag de derde en tevens laatste krokuswandeling georganiseerd. Rond twee uur waren ruim zestig mensen verzameld op het terrein van het landgoed. Tijdens de excursie waren de krokussen voor het eerst in volle bloei te zien. Doordat de natuur dit jaar op zich heeft laten wachten waren de krokussen tijdens deze laatste excursie voor de eerste keer in vol ornaat te zien.


De excursie werd geleid door Wietze Wybenga en Mieke Jansen. Beiden zijn gidsen van de IVN, de Vereniging voor natuur- en milieueducatie. De doelstelling van het IVN is om het belang van natuur en milieu onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Door de grote belangstelling voor de tocht werd de groep in tweeën gesplitst. Aan de wandelaars werd eerst de historie van landgoed ‘Overcingel’ uitgelegd. Het landgoed werd gebouwd in 1778 voor Johannes van Lier. Destijds woonde hij binnen de singels van Assen.

Zijn woning werd hem echter te klein, waarop hij besloot een nieuw huis te bouwen. Dat huis kwam aan de overkant van de singel te liggen, vandaar de naam Overcingel. Ook werd verteld tot waar aan toe het landgoed zich uitstrekte.
”Vroeger liep het tot aan de Rolderstraat ,de Anreperstraat en het Oosterhoutje. Door de gemeente werd er steeds meer afgeknabbeld om plaats te maken voor diverse straten, het voormalige ziekenhuis en het spoor. De familie Van Lier moest blijven vechten voor het behoud van het landgoed.
Inaamloosnmiddels heeft het de status van Rijks- en Natuurmonument, waardoor het nu een veilige haven is. De politiek kan er niet meer aankomen”, vertelde Wietze Wybenga
Aangekomen bij de achterkant van het huis werd duidelijk hoe prachtig de krokussen op het landgoed in bloei staan. De witte en paarse krokussen bloeien sinds enkele dagen volop in de in Engelse landschapsstijl aangebrachte tuin. Met veel enthousiasme werden de bezoekers rondgeleid door het vijf hectare tellend grondgebied. Vaak werd er stilgestaan bij de diverse boomsoorten en bloemen. Velen dachten dat de krokussen in het verleden door mensenhanden in de tuin zijn geplaatst. Dit is echter niet het geval.
“De krokussen hebben zich hier zelf uitgebreid. Het is een natuurlijk proces geweest. Na verloop van jaren zijn er steeds meer bijgekomen. Wat hier te zien is mag heel uniek heten. Zoveel krokussen bij elkaar kom je niet veel tegen”, vertelde IVN gids in opleiding Diliana Welink.
Na een tocht van ruim een uur zat het er op. Dat betekende echter niet dat de mensen het landgoed ook weer moesten verlaten. Het landgoed bevat veel meer dan krokussen alleen en iedereen was vrij om een kijkje te nemen op het prachtige terrein, dat dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang voor bezoekers toegankelijk is.
Gids Mieke Jansen keek tevreden terug op de excursie.
”De afgelopen twee zaterdagen was het ook druk, maar helaas konden we toen de mensen de krokussen nog niet laten zien. Deze zaten nog in de knop.
Wij organiseren de krokuswandelingen nu ongeveer vijf jaar, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat de krokussen zo laat zijn als dit jaar. Desondanks was de belangstelling vandaag overweldigend. De tuin lag er schitterend bij en het is prachtig om dat door te kunnen geven aan de bezoekers”, vertelde een enthousiaste Mieke Jansen.


Verslag: Iwona Douwes
Foto’s: Ineke Heijting