Zitbult

Wethouder De Wal sloot project De Blauwe As samen met kunstenaar af

Vanaf recreatief kunstwerk De Zitbult mooi zicht op de boten en op de stad

ASSEN –
Wat eerst een gewone begroeide berg zand was, werd getransformeerd tot  een kunstwerk, dat vrijdagmiddag door cultuurwethouder Chris de Wal en de Rotterdamse kunstenaar Martin Schoots werd onthuld.
De wethouder keek aan de voet van de bult, die aan de splitsing van de Vaart en de Drentse Hoofdvaart is gesitueerd, even terug naar bijna een jaar geleden toen hij  aan de andere kant met een grijper een doorgang in de dam maakte, zodat de boten weer helemaal naar de Kolk konden varen.

Maar nu stond hij hier om het project ‘De Blauwe As’ af te sluiten door deze wat nu De Zitbult heet, samen met de kunstenaar in gebruik te nemen. Martin Schoots  vertelde dat in overleg met de omwonenden en de kunst-commissie werd gekozen voor dit kunstwerk. De ‘Zitbult’ is te gebruiken als recreatieve verblijfplaats.
Op de berg staan in totaal 30 betonnen stoelen van waaruit een interessant zicht wordt verkregen op de omgeving. Op elke hoogte is er een ander uitzicht. Men kan van dichtbij contact leggen met de mensen op de voorbijvarende boten, of helemaal naar boven klimmen om het centrum van Assen te zien.
De stoeltjes zijn gemaakt van glad, antracietkleurig zelf verdichtend beton. De berg is begroeid met gras en inheemse kruiden en wordt enkele keren per jaar gemaaid. De paden naar de stoelen ontstaan door de gebruikers zelf.
Samen liepen wethouder en kunstenaar naar een van een grote donkerrode strik voorziene stoel, waarna ze de strik als officiële openingshandeling onder luid applaus los trokken.
Daarna werd iedereen op ijs getrakteerd, klommen de kinderen zonder enige moeite de bult op en testten de stoelen op hun doelmatigheid. Ouderen keken eerst nog even bedenkelijk, maar degenen die de tocht naar boven aandurfden konden bevestigen dat het uitzicht inderdaad de moeite waard is.

Bijdrage Ineke Heijting