Zit Bult Assen

Kunstopdracht De Blauwe As
De ‘Blauwe-As’ was een project van de gemeente Assen om ‘De Vaart’ weer te verbinden met de ‘Drentse Hoofdvaart’ zodat de pleziervaart het centrum van de stad kon bereiken. Voor de plek waar de twee vaarten met elkaar verbonden werden was de kunstopdracht ‘Blauwe-As’uitgeschreven.
Het kunstwerk ‘Zitbult’ is een 10 meter hoge heuvel die gemaakt is van de vrijgekomen grond uit de nieuwe vaarverbinding. Op de bult staan 30 stoelen, gericht op interessante zichten in de omgeving. De bult ligt in het verlengde van de Drentsche hoofdvaart en rondweg en is begroeid met inheemse grassen en kruiden. Het kunstwerk legt op verschillende manieren relaties met de omgeving.


Ontwerp Zitbult
De grond uit de nieuwe verbinding tussen de Drentse hoofdvaart en ‘De Vaart’ hoeft niet te worden afgevoerd (zoals gepland) maar wordt gebruikt in het kunstwerk. Van de grond is een 10 meter hoge berg gemaakt (talud 1:2) met daarop 30 stoeltjes die op verschillende plekken op de bult staan. De berg is ingezaaid met inheemse grassen en kruiden, de paden naar de stoeltjes ontstaan vanzelf.
Op verschillende manieren legt het kunstwerk relaties met de omgeving: richtpunt weg en water, wachtkamer voor pleziervaart ‘brug op afroep’, als follie in vh engelse tuin (huize Nassau), plek om bezoekers te water welkom te heten en uit te zwaaien, herstelt het zicht op het centrum van Assen wanneer je boven op de berg staat.