Twee boten voor Witterbrug gestrand

omdat brug niet open wilde
‘Avontuur’,grootste schip tot nog toe, meerde af in de Asser haven
ASSEN – De vaart naar Assen zit er best in, mocht de afgelopen week dagelijks worden gecon-stateerd. Ook zaterdag lag de noordkant van de Vaart  tussen de Witterbrug en de haven weer helemaal vol. Opvallend was dat er van zondag  vijf uur af twee schepen, de tjalk Elisabeth en een kleine kruiser voor de Witterbrug lagen afgemeerd.
Reden: toen de brugwachter, die van zijn post aan de Groenedijk richting stad was meegefietst, vergeefs de sleutel omdraaide om  de fraaie brug te doen openen. Herhaalde pogingen mislukten, zodat er niets anders opzat dan dat de vaartuigen in afwachting van betere tijden zich een ligplaats improviseerden, vanwaar zij hopelijk vanochtend (maandag) weer door kunnen varen.
Zaterdagmorgen meldde zich ook het grootste schip dat tot nog toe Assen aandeed. Het is de 25 meter l ange omge-bouwde ‘Luxe Motor’ Avontuur uit Oude IJssel (ZH).
Dankzij het feit dat er vorig jaar te langen leste toch werd besloten de breedte van de zwaaikom van 23 meter tot ruim 27 meter te verhogen, kon het schip zonder moeite de draai maken om aan de noordkant in vertrekrichting te kunnen afmeren.
‘Zulke grote schepen komen niet naar Assen’, werd aanvan-kelijk gedacht. Ze komen dus wel, blijkt. De ‘Avontuur’ zal nog door vele worden gevolgd. Want Assen wordt een populaire bestemming voor de recreatievaart.