Vredesweek Assen 2015

19 september 2015 20:12

In de Buningzaal in Warenhuis Vanderveen was zaterdag de opening van de Vredesweek Assen. Na het openingswoord van Jelle Vanderveen begon een indrukwekkend programma, met als hoogtepunt de première van de film ‘What’s going on’, over kinderen en traumaverwerking in de Gazastrook.

Maar eerst was wethouder Ruud Wiersema aan de beurt. Hij legde vooral de focus op de vluchtelingenstroom die Europa momenteel krijgt te verwerken en veel landen – ook Nederland – haast in tweeën splitst: je bent voor, of je bent tegen op de opvang van de vele vluchtelingen.

 

Assen, zo zei Wiersema, neemt z’n verantwoordelijkheid als het om opvang gaat. Straks in de ‘NAM-opvang’ aan de Mandemaat, en nu de noodopvang in de TT Hall. “Want je moet hier iets aan doen, daar kom je eenvoudig niet onderuit.”Vervolgens sprak SP Tweede Kamer-lid Harry van Bommel, die zich al vele jaren focust op de problematiek in de Gazastrook. Want de vluchtelingenproblematiek vanuit met name Syrië mag dan vrij recent spelen, in de Gazastrook leven de bewoners al decennia lang van conflict naar conflict. De film van Marsel Loermans en Ingrid Rollema sloot daar op aan. Het zijn beelden, die je normaliter niet op het Journaal ziet. Over bijvoorbeeld getraumatiseerde kinderen, die kunst gebruiken om ellendige ervaringen te verwerken. Zoals fotografie. In de Buningzaal was een galerij ingericht met portretten van bewoners in Gaza, gemaakt door fotograaf Mohammed Shurrab.

 

En van de ene naar de andere fotograaf, want vanaf Vanderveen ging het hele gezelschap naar de Pop-up Gallery in de Kerkstraat, waar de Asser fotografe Yolanda Visser momenteel een foto-expositie heeft van haar werkbezoek aan het Griekse eiland Lesbos, waar zij de erbarmelijke omstandigheden van vluchtelingen op beeld vastlegde.

De bezoekers kregen haar verhaal te horen en waren zichtbaar onder de indruk. Ook van de reddingsvesten die Yolanda had meegenomen vanaf het eiland, vesten die door vluchtelingen in de gammele rubberbootjes werden gedragen.