Ingrijpende verbouwing bij

Ingrijpende verbouwing bij Warenhuis Vanderveen die recht doet aan de historie

ASSEN –
Er wordt in de Kruisstraat op de hoek met het Koopmansplein hard gewerkt aan een ingrijpende verbouwing van een prominent deel van Warenhuis Vanderveen.

Het pand Becker-Eye Wish’) wordt ontdaan van gevelornamenten, erkers en pinakels. Deze elementen zullen bij de herbouw van het pand worden teruggeplaatst.
Vervolgens wordt het pand geïntegreerd in het warenhuis zoals dat te zien is op de impressietekening van de uit Assen afkomstige architect Laurens Jan ten Kate van architectuur-studio Hertz-berger. “We zijn blij met dit ontwerp omdat het recht doet aan historie, functionaliteit en esthetiek”, zegt directeur Nico Vanderveen.


Het hoekpand is in 1905 als schildersbedrijf met bovenwoning gebouwd door vader en zoon Jan Buning II en Jan Buning III, op de plek van het pand waarin het schildersbedrijf was gehuisvest dat Jan Buning  in 1834 overnam van schildersweduwe De Vries
.

Jan Buning III was een zeer bekende Assenaar dankzij zijn activiteiten als ARP-wethouder, verzetsman, TT-organisator, schilder én kunstschilder.
Jan Buning IV verkocht het pand in 1959 aan Becker Optiek, die  later opging in de landelijke keten Eye Wish Groeneveld.

Gedurende de bouw is Eye Wish Groeneveld gehuisvest aan de Kruisstraat nummer 7 waar eerder boekhandel Hummelen  gevestigd was.
Na de integratie van de nieuwbouw in het warenhuis, zal de Kruisstraatzijde van het warenhuis als voorheen worden ingedeeld.