Texel-bank

HET MONUMENT
Vorm en materiaal
De ‘Texel-bank’ in Assen is uitgevoerd in baksteen. In de houten rugleuning zijn twee zandstenen gedenkstenen aangebracht, met in reliëf het wapen van Texel (een anker en twee leeuwen) en het wapen van Assen (Maria met Kind). Aan weerszijden van de gedenkbank is een gemetselde bloembak geplaatst. Boven de bloembak rechts is in zandsteen in reliëf een tekst aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 14 hoog, 3 meter 94 breed en 1 meter 10 diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘NOV. 1944 – APRIL 1945
AANGEBODEN DOOR DE
TEXELAARS
ALS DANK VOOR GENOTEN
HULP EN GASTVRIJHEID’.

DE GESCHIEDENIS
De ‘Texel-bank’ herinnert de inwoners van Assen aan de Texelaars die van november 1944 tot en met april 1945 door de Assenaren gastvrij ontvangen werden.

Het eiland Texel was in de Tweede Wereldoorlog bezet door Duitse legertroepen, waarin vele Georgiërs hadden dienstgenomen. Eind 1944 vreesde de bezetter een aanval van de geallieerden op het eiland. Om te voorkomen dat de mannelijke bevolking zich bij hen zou aansluiten, werden (via aanplakbiljetten) alle mannen in de leeftijd van 17 tot en met 35 jaar opgeroepen. Te voet gingen bijna 700 mannen via Witmarsum en Donkerbroek naar Assen. Daar moesten zij zich melden bij de burgemeester. Na een kort verblijf in enkele schoolgebouwen kregen de Texelaars onderdak in de inrichting Port Natal of bij particulieren.

Een aantal van de Texelaars werd ondergebracht in Vries, de zogenaamde ‘Organisation Todt’, die zich bezighield met de tewerkstelling van deze mensen. De dwangarbeid die zij moesten verrichten, bestond voornamelijk uit het graven van verdedigingswerken. In het Balloërveld en in het Asserbos moesten ze de loopgraven en tankgrachten graven. Na enkele maanden mochten de eerste dwangarbeiders weer naar huis. De laatsten zijn gebleven tot aan de bevrijding van deze omgeving in april 1945.

Oprichting
De herdenkingsbank is een geschenk van de Texelse bevolking.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 april 1950 door een afgevaardigde van de gemeente Assen.

OORLOGSSLACHTOFFERS
Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Bronnen

Gemeente Assen;
Assen Historische Vereniging van maart 2000.