www.asserjournaal.nl 2012

 Nostalgische tocht van Assen naar Appelscha met door

scheepsjager getrokken snikke.
ASSEN –Woensdagmorgen was  bij de stadshaven ‘vroeger’ even teruggekeerd. Een aantal in klederdracht  gestoken dames en heren met een blauwe kiel aan, stapte  daar aan boord van een historische snikke en begon direct  met het  plaatsen van een bord waarop vermeld stond:  Appelscha 25 en 26 augustus Turfvaart Dagen. Die boodschap was dus duidelijk.

Op de wal liep een mooi bruin paardje dat werd opgetuigd en voorzien van een trektuig. Want het moest net als in de jaren voor 1950 de snikke voorttrekken tot aan Appelscha om als blikvanger te dienen voor de nostalgische Turfdagen die in Appelschsa tot een traditie zijn uitgegroeid.
Toen de dames en heren zich op de snikke hadden geïnstalleerd en de tonen van een trekharmonica zich over de omgeving verspreidden, kon de trektocht beginnen.
De snikke werd van de kant geduwd en de scheepsjager kon zo aan de rond dertig kilometer lange tocht over de Drentse Hoofdvaart en via Smilde de vaart naar  Appelscha beginnen.
Had er al enige zorg bestaan of de drie Asser bruggen die gepasseerd moesten worden wel open gingen, het gezelschap op de snikke mocht ervaren dat alles naar wens verliep. De bruggen konden zonder slag of stoot worden genomen. Verderop waren er ook geen hindernissen die de tocht naar het Saksische deel van Friesland hinderden, zodat  Appelscha probleemloos en op tijd (half vier) werd bereikt.  Onderweg werd het vrolijke gezelschap door volk op de wal vaak gevraagd waar de tocht naar toe ging en dan wees men op de tekst op het meegenomen bord.

Bijdrage Ineke Heijting  meer foto’s van deze tocht klik hier