www.asserjournaal.nl 2005

 Assen werd door de Familietrouw even verbonden met de Turfvaart-dagen in Appelscha

ASSEN – Maandag was de stad door de  ‘Familietrouw’ even verbonden met de Turfvaartdagen in Appelscha, die al verscheidene jaren als mooi en groot evenement daar op de agenda staan. Het komend weekend is dat weer het geval met als aanloop de trek van een grote variëteit aan vaartuigen naar de plaats die naam heeft gemaakt vanwege de Turfroute maar natuurlijk ook door de aanwezigheid van het recreatiepark Duinenzate .
Was een paar weken geleden sprake van grote bedrijvigheid in de Drents Hoofdvaart in het kader van de Groninger Welvaart, nu was er weer wat te zien, minder massaal maar toch wel aardig. Een van de schepen die deelnamen aan het scheepsevenement in  Groningen was uit Stad op weg naar Appelscha en trok maandagmorgen geladen met turf uit De Punt richting door het Noord-Willems-kanaal en de  Drentse Hoofdvaart. Velen, onder wie ook nog vakantiegangers konden het schip een heel stuk volgen. Bijzonder is dat de Familietrouw de reis maakt met de hulpmiddelen van vroeger, namelijk een duwertje en op een deel van het traject een scheepsjager. Het schip eindigde zijn tocht door het gemeentelijk gebied van Assen bij de brug-bij de Norgervaart, waar men enige tijd afmeerde om daarna  via de Smilder-vaart door te varen naar Appelscha.
Daar moet het met de andere deelnemers aan het  Turfvaartenevenement om twee uur aangemeerd liggen.
De bemanning van de Familietrouw bestaat uit vrijwilligers van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, dat ook de eigenaar van het schip is. Het kreeg het in 1994 van de familie Ploeg uit Oosterbeek, die het in 1974 als oud ijzer kocht maar het in  een kostbare bezienswaardigheid her-schiep, een pronkstuk uit het verleden. De tocht naar Appelscha zou eigenlijk met twee schepen geschieden maar door familieomstandigheden moest het collegaschip verstek laten gaan.
Over de Familietrouw

De Familietrouw is een spitse praam van welk scheepstype  er nog maar vijf in Nederland  bestaan.  Het schip liep in 1900 in Stadskanaal  van stapel en kreeg de naam Geertje.
In 1914 werd de naam veranderd in Jacoba en in 1920 werd het schip door de familie Schonewille omgedoopt tot de huidige naam.  De  Familietrouw is van oorsprong een zeilschip, maar vaart tegenwoordig veel met de ‘lamme arm’.  Dit is een zijschroef aan een lange as die met een takeltje naast het schip wordt gehangen. Voor de aandrijving dient een oude Otto Deutz motor.


  Verslag en foto’s: Ineke Heijting