2005 Turfvaardagen Appelscha

customLogoTurfvaartdagen -Appelscha

De Turfvaartdagen

Sinds 2002 worden in Appelscha ieder jaar de Turfvaartdagen georganiseerd met als voornaamste doel het stimuleren van de aandacht voor de ambachtelijke beroepen die in het verleden werden uitgeoefend in en rond de turfwinning en turfvaart in Appelscha.

Het bestuur van de Stichting heeft in 2009 besloten dat er voortaan om het jaar Turfvaartdagen zullen worden gehouden. Op 14 en 15 augustus 2010 was het dus weer zover en de belangstelling was ook deze keer weer overweldigend. Dit kwam natuurlijk ook door het schitterende weer dat ons verraste na alle slechte voorspellingen voor het weekend.

Dit grootste tweedaagse evenement in Ooststellingwerf vindt plaats in en rond de Opsterlandse Compagnonsvaart.

Oude tijden herleven tijdens deze dagen. Als u tijdens dit weekend Appelscha binnenkomt zult u het gevoel hebben dat de tijd even een kleine eeuw is teruggezet. Alle vrijwilligers en standhouders dragen historische kledij. Dat roept helemaal de sfeer van vroeger tijden op. Er zijn veel oude schepen aanwezig waaronder skûtsjes, pramen, tjalken, snikken, sleepboten en opduwers.

Zaterdagmiddag zijn de activiteiten vooral gericht op de kinderen.

De zondag staat zoals vanouds in het teken van de oude-ambachtenmarkt, waar allerlei ambachtslieden de kneepjes van hun beroep laten zien. Er is tijdens dit weekend veel folkloristische muziek en bijzonder straattheater aanwezig.