IDM-ONK races op het circuit van Zolder 2016

IDM-ONK races op het circuit van Zolder 2016

13620733_1221366277883154_7873151448947389165_n

Verslag van de IDM-ONK races op het circuit van Zolder 2016

Door Remco Moes

Assen – Op donderdag zijn we vertrokken richting het circuit van Zolder. Dit weekend reden we in combinatie met het IDM kampioenschap. De punten werden voor ons verdeeld voor het ONK. Er stond een mooi programma klaar op dit 4,005 KM lange circuit. Op de vrijdag stonden er 3 vrije trainingen gepland, zaterdag 2 kwalificaties en op de zondag 2 races over 15 ronden.

Vrijdag ochtend om 10.20 konden wij voor het eerste de baan op. Voor mij was dit een nieuw circuit, Ik was hier nog nooit geweest. De eerste paar ronden reed Hilbert rustig aan om mij aan het circuit te laten wennen. Rustig aan hebben we het tempo opgevoerd om wat beter een idee te krijgen van de snelheid. Deze eerste training ging voor mij nog erg moeizaam. Vooral om de zo belangrijke timing te vinden. Met een tijd van 1:50,040 gingen we ons klaarmaken voor de 2e vrije training.

Na wat tactische besprekingen en veranderingen gingen we de baan op voor de 2e vrije training. Vanaf het begin hebben we een mooi tempo gereden. Deze training ging al vele malen beter. Ik had de timing gevonden en het circuit al goed in mijn hoofd. Tevreden kwamen we weer binnen met een tijd van 1:48.877. Al stukken beter als de eerste keer en met vertrouwen gingen we weer door naar de 3e vrije training.

Inmiddels was het al erg warm geworden die dag. Nadat de zon achter de bewolking tevoorschijn kwam. Ondanks de warmte hebben we 10 ronden gereden in deze training. Weer wat harder gepusht om elke ronde weer een beetje harder te gaan. Met een mooie tijd van 1:47,593 sloten we de dag af.

De zaterdag

Om 10.45 mochten we de baan op voor onze 1e kwalificatie die dag. Vanaf het begin zijn we gelijk goed begonnen. Al snel kwamen we in de buurt van onze snelste tijden. En in ronde 4 van de kwalificatie klokten we al een tijd van 1:47,040. Na een ronde of 9 kwamen we even binnen voor een slok water om vervolgens de baan weer op te gaan. In deze laatste rondes hebben we nog wel geprobeerd om onze tijd te verbeteren. Maar er was te veel verkeer op de baan. Na 13 ronden te hebben gereden viel de vlag. Met onze tijd stonden we op een voorlopige 17 positie in het IDM veld. Voor het ONK was dit goed voor P7.

Rond de klok van 3 uur ging kwalificatie 2 van start. De temperatuur was weer flink gestegen die dag. Maar dat weerhield ons niet om onze tijd te verbeteren. In deze training hebben we 14 ronden kunnen rijden. Daarmee waren we gelijk goed voorbereid op de 15 ronden lange races. Met een mooi constant tempo pakten we in ronde 8 onze snelste tijd van 1:46,451. Een sterke verbetering ten opzichte van kwalificatie 1. Aangezien de rest van het veld ook sneller was bleven we staan op een 17e startplek en P7 voor het ONK.

De zondag

Om 10.45 stond er warm-up gepland. Een mooie gelegenheid om een set banden in te scrubben voor de wedstrijden later op de dag. Na 5 ronden viel de vlag en waren man en machine klaar voor de wedstrijd.

Om 13.30 gingen we van start voor 15 ronden lange race. Met een redelijke start kwamen we af op de eerste linkse bocht. Voor ons viel een gat van ruimte en met een late rem actie konden we gelijk een paar zijspancombinaties pakken. Vervolgens kwamen we ook erg sterk door de volgende bochtencombinaties. We lagen op een mooie positie met de aansluiting op onze voorgangers. Helaas konden we de aansluiting niet vasthouden. Op de rechte einden verloren we te veel meters. In de slotfase van de wedstrijd maakten we nog een klein slippertje. Hierdoor kreeg het achterliggende zijspan weer de aansluiting. En wist ons nog voorbij te steken tegen het einde van de wedstrijd. Desondanks kwamen als 16e over de finish. Voor het ONK hadden we een P6 gescoord. Hier waren we zeker niet ontevreden mee. En met een tijd van 1:46,342 ook nog eens ons PR verbeterd.

Race 2 zou ook verreden worden over 15 ronden. Maar op de startgrid bleek deze race ingekort te zijn naar 11 rondes. Dit in verband met de tijd. Met een mooie start kwamen we weer een eind naar voren richting de eerste bocht. Gelijk pakten we 4 posities en kwamen we als 13e de eerste ronde door. In ronde 2 kwam de combinatie van Nicholson / de Haas ons weer voorbij. We konden redelijk bij blijven en lagen nu op een 14e positie. Na de doorkomst van de 4e ronde zagen we dat de combinatie van Gällros / Daalhuizen zwaar was gecrasht in de eerste bocht. Gelijk kwam ook de rode vlag in de baan. Terug in de pits was er eerst sprake van een herstart. Maar door het tekort aan tijd betekende dit einde wedstrijd. De laatste complete doorkomst werd hierdoor de einduitslag. Voor ons betekende dat een 14e positie in de wedstrijd. Voor het ONK hadden een 5e positie te pakken.

We kunnen erg tevreden terug kijken op dit geslaagde weekend op het circuit van Zolder. Ikzelf heb erg genoten van mijn eerste ervaringen op dit circuit. Samen hebben dan ook erg sterk gereden. We kunnen nu uitkijken op onze volgende races. Die worden verreden voor de BeNeCup op het circuit van Chimay (BE). Dit zal plaatsvinden tijdens het weekend van 22, 23 en 24 juli. Hopelijk tot dan!

Team Talens Racing