Jaap Timmer

Jaap Timmer na vele jaren weer herenigd met motor vader Geert. ‘Hier ben ik even stil van’01-DSC02249

Jaap Timmer, Mr. TT, is niet snel van zijn stuk te brengen. Altijd heeft hij wel zijn woordje klaar. Maar vrijdag was ook hij even sprakeloos. Bij de VVV aan de Marktstraat werd Timmer herenigd met de motor van zijn vader Geert, die Jaap al sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer had gezien. Jaap Timmer is zichtbaar aangedaan als John Searle hem de motor laat zien.

“Hier ben ik even stil van”, stamelde Timmer. “Prachtig, het lijkt wel of hij nieuw uit de fabriek komt. Ik heb deze motor zó nog nooit zo gezien.” Veilingmeester motoren van het Asser online veilinghuis Catawiki, John Searle, kocht onlangs de motor aan die ooit van Geert Timmer was geweest. Searle is zeven jaar bezig geweest om deze motor, een New Imperial Grand Prix uit 1933, te bemachtigen. Afgelopen december slaagde hij daarin.  Wat Timmer toch wel verbaasde. “Dat je die hebt gevonden. Dat is mij nooit gelukt.”

In 1932 werd Geert Timmer tijdens de TT races Nederlands kampioen op een ‘New Imperial’. In 1933 werd een replica van de TT motor in Londen onthuld en kwam in het bezit van Geert Timmer, toenmalig  agent van New Imperial.

Zwolle
Sinds de Tweede Wereldoorlog is deze motor echter in het bezit van een familie in Zwolle. Gekocht bij het bedrijf Wander in Assen, het bedrijf van Geert Timmer. Jaap Timmer wist tot de dag van vandaag niet waar deze oude motor van zijn vader gebleven was.

Het hele verhaal past mooi in het plaatje van het TT Festival, dat dit jaar een samenwerking is aangegaan met Catawiki. Er worden twee veilingen gehouden: een TT Motorenveiling en een TT-veiling voor het TT museum. Een deel van de opbrengst van laatstgenoemde veiling gaat rechtstreeks naar het TT Museum. Jaap Timmer is ‘chairman of the board’ van het TT Museum.

Vraag is nu: wat gaat er met de motor gebeuren? Timmer opperde al, dat als de New Imperial Grand Prix op de TT-veiling terecht komt, hij ook gaat bieden. Niet zozeer voor hemzelf, maar om de motor een mooi plekje te geven in het toekomstige TT Museum. Searle, eigenaar van de motor, weet dat echter nog niet. “Deze motor is inderdaad van mij, en het is meer om te laten zien wat we straks zoal veilen wat met de TT heeft te maken. Of ik de motor straks ook tussen de stukken zet… Ik weet het nog niet.”  tekst  Asser Courant  foto’s  Ineke Heijting