Zwevende finishtribune

Jaap Timmer kan met krul op de lippen de internationale racewereld in TT Circuit krijgt met ‘Zwevende’ finishtribune een wereldprimeur

ASSEN – Jaap Timmer kan het volgend jaar met een krul rond de mondhoeken al zijn relaties in het internationale racecircuit tegemoet treden. Hij zal ze ongetwijfeld wat moeten vertellen over de primeur die dan op het hem zo vertrouwde circuit is aangebracht: een ‘zwevende’ tribune boven de mooiste plek van de baan.

De glorie daarvan kan hij dan ook een beetje op zichzelf laten afstralen, want Jaap was het zelf die de eerste paal voor die blitse tribune de grond injoeg.

Waar het talud van de finishtribune lag zal men straks van de nieuwe tribune af de verrichtingen van de coureurs kunnen gadeslaan.

De tribune begint op een hoogte van 4 meter, zodat de grindbak in de Geert Timmer-bocht onder de tribune doorloopt.

Ook trucks die tijdens de truckraces moeten uitwijken, kunnen nu probleemloos, zonder gevaar voor het publiek, onder de tribune door regelrecht de grindbak in als daar de noodzaak toe bestaat.

AFVAARDIGING GP COUREURS

Het besluit voor de aanpassing van het circuit is tot stand gekomen nadat een afvaardiging van Moto-GP coureurs, onder wie Valentino Ross, Sete Gibernau, Kenny Roberts jr. en Nobuatsu Aoki om een grotere uitloopzone bij de cruciale chicane hadden gevraagd. Aan die kostbare wens wordt nu gevolg gegeven om de veiligheid voor zowel publiek als coureur te verhogen. Het idee om dan maar ‘liever de lucht’ in te gaan is afkomstig van TT-bestuurslid Willem Bielderman.

PANORAMISCH UITZICHT

De tribune krijgt een capaciteit van 6700 zitplaatsen en het publiek kan de races zittend op luxe, blauwe kunststof zitjes prachtig volgen.

De officiële ingebruikname zal op of omstreeks de jubilerende 75e Dutch TT zijn, die als gebruikelijk op de laatste zaterdag van juni(nu 25) wordt gehouden. Ter vergelijking: wie op de bovenste rij een plaats heeft zit op dezelfde hoogte als de bovenste rij van de hoofdtribune, oftewel 15 meter hoog.

Vanaf die nieuwe hoofdtribune heeft men een prachtig panoramisch uitzicht over het circuit en zit men toch dicht op de baan.

Ook het talud van de aangrenzende Winterdijktribune is verhoogd.

De Stekkenwal wordt voorzien van bijna 10.000 nieuwe kuipzitjes.

Met deze zwevende tribune heeft Assen een bouwwerk dat zijn gelijke niet kent binnen haar grenzen.