De ‘zwevende tribune’ op Circuit stevent snel op voltooiing af 2004

 Direct na het WK Superbike evenement is op het TT Circuit Assen gestart met de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe ‘zwevende’ Finishtribune. Nadat eerst de kunststof kuipzitjes van de Finish- en Winterdijk-tribune werden verwijderd, begon op vrijdag 17 september het échte werk, toen een aantal kranen en shovels van de Koninklijke BAM Groep NV begonnen met het verwijderen van het talud. 

De 200 meter lange en 8 meter hoge zandwal waarop de Finishtribune (en een gedeelte van de Winterdijk-tribune) stonden, zal plaats maken voor een 200 meter lange tribune met twee betonnen draagconstructies waarover een ca 50 meter lange ‘zwevende’ tribune op een stalen frame zal worden gebouwd. Onder het vanaf 4 meter hoogte te bouwen ‘zwevende’ gedeelte van de tribune, kan de door de MotoGP-coureurs gewenste extra uitbreiding van de grindbak worden gerealiseerd.

122 123

 

ASSEN – De bouwvakkers op het TT-circuit laten hun handen flink wapperen om de nieuwe, ‘zwevende’, tribune voor de aanvang van het raceseizoen toegankelijk voor het publiek te krijgen. In oktober van het vorig jaar sloeg Jaap Timmer de eerste paal voor de nieuwbouw. In de-cember werd de stalen draagconstructie geplaatst en nu in februari is al heel goed te zien wat er gaat komen.

Het zwevende deel ligt op een hoogte van vier meter boven de grindbak tussen de verhoogde Winterdijktribune en de Hoofdtribune. De hoogste plaatsen bevinden zich op 15 meter hoogte gelijk met de hoogste zitplaatsen op de hoofdtribune. Het uitzicht zal evenwel aanmerkelijk beter zijn omdat er niet, zoals nu op de hoofdtribune, tegen de VIP-boxen aangekeken hoeft te worden. De nieuwe tribune biedt plaats aan 6700 motorsportfans die dus boven op de race zitten. Het Circuit heeft inmiddels miljoenen gestoken in het o ptimaliseren van de veiligheid van coureurs, baanpersoneel en bezoekers.

De MotoGP van Brazilië is door de FIM van de kalender verwijderd, waarschijnlijk vanwege het slechte onderhoud van de baan.

In plaats van Rio de Janeiro, is het nu Istanboel, waar in april de oorspronkelijk voor september geplande race wordt verreden.

De veiligheidseisen op velerlei gebied worden steeds strenger toegepast en nageleefd. Vandaar dat het TT-Circuit er alles aan is gelegen vooral als een veilig circuit bekend te staan. De spectaculaire zwevende tribune gaat daar een belangrijke steen aan bijdragen.