Gamma Racing Day op TT 2013

In de tweede van 17 ronden van de zijspanrace vond een aanrijding plaats, waarbij de Duitse bakkenist Sander Pohl (45) het leven liet.

De race, welke tijdens de Gamma Racing Day op TT circuit van Assen rond middaguur werd verreden, telde mee voor het Wereld Kampioenschap.
De beste teams (21)  uit de hele wereld deden mee, waaronder Nunspeetse Jarno Keppel en Arjen Portijk en 5 andere Nederlandse teams.

Zondag op half-twaalf werd er voor volgepakte tribunes, 78.000(!) toeschouwers, gestart en dook Jarno als 10e de eerste snelle rechterbocht in.

Na één ronde lag #73 op een keurige 9e plaats en sloot aan in de grote kopgroep, geleid door de Britse Birchall broers.

De Zwitser Stefan Kiser met bakkenist Sander Pohl lagen 13e en kozen een andere lijn in die eerste bocht (Haarbocht) na start/finish, waarbij ze bocht uitkomend iets buiten het asfalt kwamen en op de curbstones spinde. Daarbij werd het zijspan gelanceerd en Pohl uit de bak geslingerd.

Hij kwam op de ideale lijn terecht en de achteropkomende John Smits (Ned) met bakkenist Gunter Verbrugge (Bel) konden Pohl niet ontwijken. Een fatale botsing volgde (juist in begin zitten de zijspannen allemaal nog erg dicht bij elkaar) en hoewel de baancommissarissen en ambulance snel ter plekke waren, mocht reanimatie niet meer helpen. De wedstrijd werd direct stil gelegd en na overleg  met alle rijders werd besloten niet meer te herstarten.
Wat een mooi visitekaartje voor de zijspansport had moeten worden, werd een rouwkaart met een dikke zwarte rand.

foto’s 2013