Toyisten kunstwerk

Het kleurrijke TT-kunstwerk dat sinds 2016 in Assen staat, krijgt een nieuwe plek aan het Jack Middelburgplein bij het TT-circuit Assen. Circuitdirecteur Peter Oosterbaan en wethouder Bob Bergsma zullen het beeld gezamenlijk onthullen.

Dat gebeurt maandag 13 juni om 16.00 uur. U bent van harte welkom  hierbij aanwezig te zijn.

 

Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de TT, werden in 2016 zes kunstwerken geplaatst, verspreid over Drenthe. Het beeld in Assen kreeg destijds een plek bij de Abel Tasmanrotonde. Door de werkzaamheden in dit gebied viel het een tijd lang niet heel erg op. Dat leidde  er toe dat het beeld in 2019 werd ‘ontvoerd’ door de organisatie van de Historische en Culturele TT Wandeltocht Drenthe. Het beeld dook  op bij het Drents Archief dat als finish van de Wandeltocht fungeerde.

 

Ontmoetingsplek

Met de plaatsing direct aan het Jack Middelburgplein bij het circuit, krijgt het beeld volgens wethouder Bob Bergsma de plek die het verdient: “Dit is de ontmoetingsplek in Assen voor motorrijders en deze plek staat rechtstreeks in verbinding met de andere TT-dorpen langs de historische TT-route.” Circuitdirecteur Peter Oosterbaan ziet het beeld graag komen: “Voor bezoekers van het circuit en ook voor passanten die langs het circuit rijden met bijvoorbeeld een toertocht  is dit een mooi symbool om even stil te staan bij het verhaal van de TT, of ermee op de foto te gaan natuurlijk.”

 

Toyisten

Het beeld is één van de zes kunstwerken die zijn gemaakt door het Toyisten-kunstenaarscollectief en sinds 2016 in verschillende Drentse plaatsen langs de historische TT-route staan. De andere beelden staan in Hooghalen, Rolde, Grolloo, Schoonloo en Borger. De beelden hebben dezelfde vorm en afmeting, maar zijn allemaal anders beschilderd in de kenmerkende, vrolijke stijl van de Toyisten. Deze schilderingen verbeelden elk een historisch TT-verhaal met een thema, gebaseerd op een coureur. Het Asser beeld dat het verhaal toont van Giacomo Agostini, was beschadigd door storm en  heeft voor de plaatsing bij het circuit een opknapbeurt ondergaan in het atelier.