Sporters en Sportploeg 2015

SPORT – In de Bonte Wever in Assen zijn vanavond de prijzen uitgereikt voor de beste sporters en sportploeg van het afgelopen jaar.

DSC01774Trialbiker Rick Koekoek opende met stunts de show tijdens het Sportgala. Hij sprong onder meer met zijn fiets over schaatser Gerben Jorritsma, die voor de gelegenheid op het podium was gaan liggen. DJ Lawss (Cody Hidding) uit Klazienaveen zorgde samen met Lars van der Veen tussen de uitreikingen door voor een muzikale oppepper. De jonge DJ is net gecontracteerd om elk weekend te draaien in de grootste discotheek van Duitsland.

Sportman


Assenaar Bert-Jan Lindeman is de sportman van het jaar geworden. Hij verraste het wielerpeloton door tijdens de Giro d’Italia de bergtrui te veroveren. Het echte hoogtepunt van het seizoen was de overwinning in de zevende etappe in de Ronde van Spanje. Schaatser Gerben Jorritsma uit Diever en voetballer en jarige Wouter Marinus uit Zuidwolde waren ook genomineerd. Lindeman was aan het trainen en niet bij de uitreiking.

Sportvrouw
Fietscrosser Tessa Geerling uit Schoonebeek pakte afgelopen jaar de Nederlandse, Europese en wereldtitel in de Cruiserklasse. Ook bij het BMX’en pakte ze prijzen. Vanavond werd zij tijdens het Sportgala ook nog eens sportvrouw van het jaar. “Ik had het niet verwacht”, zegt Geerling op het podium. “Ik wil iedereen heel erg bedanken.”

Atlete Andrea Deelstra uit Dwingeloo was ook genomineerd. Ze was niet bij de uitreiking aanwezig, omdat ze op trainingsstage is. Ze heeft last van een blessure. “Ik was bij het Sportgala in Amersfoort. Toen heb ik nette schoenen aan gehad, daar heb ik nog steeds last van”, vertelde Deelstra per telefoon vanuit Portugal. “Ik kan nu wel weer pijnvrij rennen.” Ook volleybalster Laura Dijkema uit Beilen was genomineerd.

Sportploeg


De sportploeg van het jaar werd het zijspanduo Bennie Streuer en Geert Koerts. Zij werden wereldkampioen op het circuit van Oschersleben. De prijs ging aan de neus van de volleybaldames van Sudosa-Desto en het eerste team van FC Emmen voorbij. Joop Gall werd tijdens de uitreiking door voetballers Sander Rozema en Frank Olijve op het podium geroepen. Burgemeester Roger de Groot van De Wolden reikte de prijs uit.

Talent


In de categorie Talent ging Jens Dekker uit Fluitenberg met de titel aan de haal. De jonge veldrijder krijgt de prijs omdat hij bij de junioren de wereldtitel pakte, Europees en Nederlands kampioen werd en de wereldbeker pakte. Turnster Sering Perdok uit Norg en motorcoureur Walid Soppe grepen naast de prijs.

Publieksprijs
Directeur/hoofdredacteur Dink Binnendijk van RTV Drenthe reikte de publieksprijs uit. Laura Dijkema uit Beilen won deze titel. Vanuit Dresden reageerde de volleybalster op het winnen van de prijs. “Het is een supermooi cadeau”, zei een jarige Dijkema.

“Ik ben heel erg trots op mijn zusje”, zegt zus Ellen Joyce vanaf het podium. “Dat ze de waardering krijgt van het publiek uit de provincie waar ze vandaan komt, is echt geweldig. Hier liggen haar roots.”

Sportprijs
De sportprijs 2015 ging naar Bart Bennema uit Assen. De atletiekcoach van Dafne Schippers werd eerder dit jaar ook al uitgeroepen tot Coach van het jaar tijdens het Sportgala in Amsterdam. Ook werd hij door de wereldatletiekbond IAAF tot wereldcoach van het jaar uitgeroepen. Bennema krijgt 5.000 euro die hij mag schenken aan een goed doel naar keuze. Schaatscoach Gerard Kemkers won de oeuvreprijs vorig jaar.DSC01749

Bennema schenkt het geld aan (S)Cool on Wheels. Een voorlichtingsproject voor kinderen over leven en sporten met een handicap.

Jeugdsportfonds
De twaalf gemeenten in Drenthe vinden het belangrijk dat kinderen kunnen sporten, vertelde burgemeester De Groot tijdens het Sportgala. De gemeenten willen dat benadrukken door 3.000 euro aan het Jeugdsport- en Cultuurfonds Drenthe te geven. De cheque werd vanavond uitgereikt.

DSC00150

Zusjes Knannegieter foto klik hier

Bart Bennema foto klik hier

Sportman 2015 foto’s klik hier

Sportvrouw 2015 foto klik hier

Sportfonds en DJ foto’s klik hier

Sportploeg foto’s klik hier