Eerste steenlegging

Politietoren krijgt er elke week een   verdieping bij. Oplevering eind 2007
Eerste steenlegging doorstond de storm van de dag maar ceremonie werd wel wat ingekort

ASSEN – De wind waaide woest over de vlakte, vanochtend, toen burgemeester Dineke van As als Korps-beheerder van Politie Drenthe de troffel ter hand nam om de officiële eerste steen te metselen voor het nieuwe politiebureau. Dat gebeurde in aanwezigheid van een groot aantal genodigden uit de kringen van justitie, de gemeente, de bouwwereld en natuurlijk volop uit die van de politie.
De burgemeester kon aan de slag nadat eerst korpschef  Frans Bakker een korte toespraak had gehouden, waarin hij wees op het nut en de noodzaak van het nieuwe politiegebouw dat gaat verrijzen.  De burgemeester nam in feite een driedubbele taak op zich, want toen zij de eerste officiële steen vakkundig in een buiten-muur had aangebracht pakte zij enthousiast nog twee stenen en troffelde die  trefzeker vast.
Toen de klus geklaard was klopte ze de stenen nog eens  extra aan en vertoonde  daarop een blik van ‘zó, die zitten!’ .
Daarna onthulde ze een herinnerings-plaquette die in de toekomstige hal van het gebouw een goede plaats zal krijgen.
De plechtigheid zou besloten worden met een kopje koffie en een broodje, maar door de steeds sterker wordende wind was het niet zo aangenaam verpozen op de bouwplaats.
Omdat het zich liet aanzien dat de temperatuur wel eens zou kunnen gaan tegenwer kpen waren er speciaal voor de verschillende gasten politiejassen gehaald.
Maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat er een voortijdig einde aan de plechtigheid werd gemaakt. “De rest houden we te goed als de ramen geplaatst zijn”, klonk uit de mond van een van de genodigden. Deze eerste steenlegging is na het slaan van de eerste paal de tweede mijlpaal in het bouw-traject dat een kantoorkolos van 16 verdiepingen gaat opleveren die met circa 60 meter het hoogste gebouw van Assen wordt.
Elke week komt er een verdieping tot stand. Men ligt  momenteel al iets voor op het bouwschema. Naar verwachting zal eind 2007 de oplevering plaatsvinden. Dan beschikt Politie Drenthe over een moderne en functionele huisvesting
Bijdrage: Ineke Heijting