Emma School -Maya Tempel

Emmaschool Assen showt alsnog zelfgemaakte Maya-tempel tijdens alternatieve intocht Avond4daagse

Er waren afgelopen vrijdag en deze maandag meerdere basisscholen in Assen die besloten de afgelaste slotetappe van de Avond4daagse toch te lopen door de eigen wijk. Maar de Emmaschool had maandag een wel heel speciale reden om dat te doen. Ze wilden dolgraag alsnog de Maya-tempel en al die mooie Maya-kleding, die speciaal voor de intocht van vrijdag waren gemaakt, laten zien. Eerst de intocht, dan de Maya-tempel naar de VVV, en daarna ijs!

05-DSC08121

Want daar waren vele uren werk in gaan zitten. Groot was de teleurstelling dan ook, toen de Emmaschool vrijdag te horen kreeg dat het hele feest niet doorging. “Wij zijn”, vertelt Maya Janssen, voorzitter van de ouderraad, “weken geleden heel enthousiast met het thema van de Avond4daagse, de Maya’s, aan de slag gegaan. We hadden het Maya-virus echt te pakken, dus maakten we zelfs een kleine Maya-tempel.”

Desillusie
Pas om 18.00 uur, vlak voor de intocht vanaf sportpark Stadsbroek zou beginnen, blies de wandelorganisatie de intocht af. Het weer was té onvoorspelbaar. Janssen: “Een terecht besluit, je moet dan ook geen risico nemen. Maar de desillusie was natuurlijk groot, zeker gezien al het werk. Zowel bij de kinderen als de ouders en de leerkrachten.” Om de tempel en de kleding nou linea recta de afvalbak in te gooien… Nee, dat wilde de Emmaschool beslist niet. Via wethouder Maurice Hoogeveen kwam de school bij binnenstadmanager Ronald Obbes terecht, die aanbood de tempel zolang in het VVV-kantoor aan de Marktstraat te zetten.

Bonte optocht
Dus toog de Emmaschool maandagmiddag eerst fraai uitgedost door het centrum van de stad als alternatieve slotetappe van de Avond4daagse, werd nog even met z’n allen geposeerd bij de Maya-tempel aan de kop van de Vaart, waarna koers werd gezet richting de VVV. Het was een mooie, bonte optocht die veel bekijks trok in de stad.

Janssen: “We zijn erg blij dat we dit alsnog hebben kunnen doen. Het zou echt zonde zijn geweest als die mooie tempel en kleding ongezien weer waren verdwenen.”20 uur werken aan Maya-tempel bijna voor niks geweest. ‘Ik kon wel janken’ De man die wel heel erg blij was dat er toch nog iets moois werd gedaan met de Maya-tempel van de Emmaschool, was Iwan de Lugt, vader van de leerlingen Ciska en Noortje. Samen met zijn vrouw Madelon Nijman en een andere vader van de Emmaschool, Stefan ter Horst, had hij 20 uur gewerkt aan de fraaie tempel van karton.

De Lugt: “Hoewel het een terechte beslissing was de intocht vanwege de weersvoorspellingen af te blazen, kon ik wel janken. Al dat werk leek voor niks te zijn geweest. En nu krijgt de tempel toch nog een mooie plek en hebben de kinderen er een ronde mee kunnen lopen. Prima, zo heb je toch nog een beetje eer van je werk, haha.”14-DSC08291

Waar de tempel uiteindelijk terecht komt weet Ronald Obbes nog niet. “Die kan voorlopig hier even staan, daarna ga ik kijken of ik er een geschikte plek voor kan vinden. Misschien in een etalage in de stad, De Nieuwe Kolk, het gemeentehuis… Dat moeten we nog even bekijken.”

Alle foto’s die ik maakte van dit gebeuren klik hier    Tekst is van Asser Courant