Veranderingen -Assen

De doorbraak  van  / door  Adri Seidel  een  bericht van de fb pagina geheugen van Assen

De doorbraak in 1957/58 van de Ged-Singel sloeg een groot gat in de bebouwde binnenstad, amputeerde de Hoekstraat voor de helft en verwoestte de binnentuin van het R.K. Zusterhuis aan de Markt, maar slaagde hiermee wel in de opzet van het plan om al het tot dan doorgaande Noord-Zuid verkeer via de Kruis- en Marktstraat en de Markt uit het stadscentrum te weren.

Links en nog gedeeltelijk achter de stratenwals stond de houten speelgoedfabriek Homas die omstreeks 1932 door de heer Hommes aan de Hoekstraat in Assen werd opgericht en vooral bekend was om zijn sjoelbakken.

Voor diegenen die dit beeld niet 1> 2> 3 herkennen: we staan op de onderste foto ongeveer voor het Restaurant “De Poort Van Assen” en kunnen in de verte links achter de bus het pand van “Gans” herkennen met daartegenover onder het hoge puntdak met schoorsteen het huidige pand van “Hans Anders”, en tenslotte rechtsvoor waar de man loopt zit nu de geldautomaat (ATM) van de ABN-Amro op de hoek met de Weiersloop en achter de man aan de rechterkant met de bocht mee zit de glazen pui van “Vanderveen” aan het Koopmansplein.