ODSC 2005

Final Open Dutch Showkorps Championship terug op Koopmansplein was goede greep

Voorzitter Sjaak Goedvolk kreeg  afscheid dat hem toekomt: veel publiek en een groots evenement

ASSEN – Voor de zevende keer vond zaterdag het Open Dutch Showkorps Championship plaats, het grootste showkorpsevenement van Europa, zoals men trots mocht aankondigen. Om half tien in de ochtend werd er gestart met het concours dat een deelnemersveld van 24 korpsen kende. In zeven categorieën werd er overdag op Het Stadsbroek gestreden om een plek in de finale die, na afwezigheid van één jaar, weer terugkeerde naar het Koopmansplein. Gedurende de hele dag kwamen er ruim 2600 mensen op het evenement af. Voor scheidend voorzitter Sjaak Goedvolk betekende dit een mooi en passend afscheid. Na dit jaar zal hij de algehele dirigeerstok overdragen.

De organisatie lag ook dit jaar weer in handen van de ‘Facilitaire Organisatie Open Dutch Showcorps Championship’ (FO ODSC).
“In 1999 organiseerden we dit evenement voor het eerst. Toen was ik nog voorzitter van de Christelijke Marchingband UDI.  We kwamen er toen al achter dat er erg veel kwam kijken bij de organi-satie en daarom besloten we om het facilitaire gebeuren los te koppelen. Wij doen de organisatie hier en de ‘Christel-ijke Bond voor Show en Drumbands’ is verantwoordelijk voor de inhoud van het evenement”, vertelde Sjaak Goedvolk.
In de jeugdklasse was er een Asser korps te bewonderen dat het goed deed. Jong UDI wist hier een derde plek te behalen en werd  luid toegejuicht  door de fans die met zeer velen naar het Stadsbroek waren gekomen. De ‘volwassen’ versie van UDI deed dit jaar niet mee. Zij voelden zich nog niet in staat een goede prestatie neer te kunnen zetten. Wel verzekerden zij er volgend jaar weer bij te zijn.

Met een deelnemersveld van vierentwintig korpsen was het evenement nagenoeg vol. Het maximale aantal korpsen dat mee kan doen is vijfentwintig.

Omdat dit vorig jaar het geval was, werd er besloten om de finale ook op Het Stadsbroek te organiseren. Dit leverde zoveel kritiek op dat de organisatie toch weer besloot om terug te keren naar het Koopmansplein.

“Het uitstapje van vorig jaar was toch niet zo’n groot succes. Het veld op Het Stadsbroek is qua grootte perfect voor de finale, maar qua sfeer dus niet. Men vond het daar ongezellig en mede daardoor besloten we weer terug te gaan naar het Koopmans-plein”, zei Wietse Braamstra, voorzitter van de Christelijke Bond voor Show- en Drumbands (CBSD). De finale op het Koopmansplein werd voorafgegaan door een voorprogramma waarin korpsen uit de Basisklasse en de Jeugdklasse optraden. Deze categorieën kunnen zich niet kwalificeren voor de finale. D.O.S uit Ulrum, De Harmonie uit Leek, Jong Irene uit Ede en Jong Udi uit Assen hielden het massaal toegestroomde publiek aangenaam bezig.
Om zeven uur was het tijd voor de grote finale, waarvoor zeven korpsen zich hadden geplaatst. Dat waren Beatrix Drum Bugle Corps (Hilversum), Dindua (Oldekerk), Irene (Ede), Crescendo (Opende), Het Kamper Trompetter Korps, Showband Marum en de titelverdediger Rhythm Stars uit Sneek. Eén voor één traden ze op waarna het puntentotaal direct werd bekend gemaakt. Crescendo uit Opende kwam wel op een hele speciale manier het plein op. Al fietsend gaven de Friezen acte de présence en dat leverde heel wat ‘oh’s en ah’s ‘ op uit het enthousiaste publiek. Zij werden uiteindelijk vierde met hun optreden. Titelverdediger Rhythm Stars uit Sneek slaagde er niet in de titel dit jaar te prolongeren. Met hun optreden, geïnspireerd door de muziek van Beethoven, werden zij derde.  Na deze uitslag bleven er nog twee korpsen over: Showband Marum en het Beatrix Drum Bugle Corps, die beide een geweldige show gaven.

Presentatrice Grietina Nowee kon daarna aankondigen dat het Hilversumse korps met 982 overtuigend winnaar was geworden. Deze uitslag werd met luid gejuich en algemene instemming ontvangen. Het was toen aan loco-burgemeester Gerrit Piek de topprijs van het concours aan de Hilversumse groep te overhandigen.

Voor Sjaak Goedvolk was het wel de laatste keer dat hij als ‘hoofdman’ van de organisatie fungeerde.
“Maar ik blijf er als adviseur bij betrokken. De organisatie neemt zoveel tijd in beslag, dat ik besloten heb een stap terug te doen. Het is nog niet bekend wie mijn taken gaat overnemen. We zoeken dus nog een enthousiaste opvolger”, aldus de heer Goedvolk.

Ten overstaan van ruim tweeduizend mensen werd hij nog even in zonnetje gezet door Wietse Braamstra en Hans Strating-Dilling van de FO ODSC. Hij werd bedankt voor zijn jarenlange inzet en voor de organisatie die hij ook al die jaren perfect neerzette.

“Sjaak is natuurlijk niet de enige die we moeten bedanken. Ook zijn achterban heeft heel wat werk moeten verzetten. Er moesten folders gevouwen worden en natuurlijk moest Rina-Lies haar man vaak missen als we weer eens een vergadering hadden. Rina-Lies, we willen ook jou bedanken voor je inzet en steun. Zonder jullie hadden we het niet gered”, sprak Hans Strating-Dilling.

Zichtbaar ontroerd nam het echtpaar de bedankjes en de cadeaus in ontvangst.

“Het was weer een prachtige dag. Het weer zat mee. Het is nagenoeg droog gebleven en de finale was weer terug op de plek waar deze hoorde. En wat mijn vertrek betreft, ik had wel verwacht dat men daar iets aan zou doen maar zoals dat nu gebeurde: een mooier afscheid had ik mij niet kunnen wensen”, aldus de ontroerde Sjaak Goedvolk.

 Einduitslag ODSC 2005

  1. Beatrix Drum Bugle Corps Hilversum, 982 punten
  2. Showband Marum, 939 punten
  3. Rhythm Stars uit Sneek,891 punten
  4. Crescendo uit Opende, 851 punten
  5. Kamper Trompetter Korps, 794 punten
  6. Irene uit Ede, 781 punten