Paul I en Maria Feodorovna-1800

paul-i-en-maria-feodorovna-1800

Tsaar Paul I

Nadat Pauls eerste vrouw op 26 april 1776 was gestorven in het kraambed, arrangeerde Catharina een nieuw huwelijk, op 7 oktober 1776, met de beeldschone Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg, die als nieuwe naam Maria Fjodorovna kreeg. Het was in deze periode dat Paul in intriges verwikkeld raakte. Hij geloofde dat hij het doelwit was van een aanslag. Hij verdacht ook zijn moeder ervan hem te willen vermoorden; hij zou haar zelfs een keer publiekelijk hebben beschuldigd. Hierom verwijderde zijn moeder hem uit de keizerlijke raad en hield zij hem buiten regeringszaken. De maatregelen die Catharina trof waren niet vriendelijk.
Bij de geboorte van zijn eerste kind, op 28 december 1777, gaf de keizerin hem een landgoed, Pavlovsk. Paul en zijn vrouw wonnen het vertrouwen van Catharina en gingen op reis door Europa van 1781-1782. In 1783 gaf de keizerin hem een nieuw landgoed in Gatsjina, waar Paul een korps soldaten mocht handhaven die naar Pruisisch model getraind werden.

Na de dood van zijn moeder, in 1796, werd de 42-jarige Paul I tsaar van Rusland. Zijn regeringstijd staat bekend als de strijd tegen de gevolgen van de Franse Revolutie in Rusland en Europa. Sinds deze tijd wordt Rusland de “politieagent van Europa” genoemd. In 1798 sloot Paul zich aan bij de coalitie van Europese landen tegen Napoleon Bonaparte. Hij beëindigde de Perzische expeditie van 1796 – onder leiding van de door hem verachte Valeriaan Zoebov – ten bate van zijn geheime Mars naar Brits-Indië. De stopzetting van de Perzische expeditie, weliswaar slecht georganiseerd door Zoebov, zette kwaad bloed bij de Russische Bojaren en Paul I werd daarop in 1801 door een groepje Russische officieren vermoord, gesteund door zijn zoon Alexander I (favoriete kleinzoon van Catharina) waarna zijn Indische Mars werd afgebroken.

Kinderen

Paul I trad in 1773 in het huwelijk met Wilhelmina Louisa van Hessen-Darmstadt, dochter van Lodewijk IX, die echter reeds in 1776 stierf.

In september van dat jaar hertrouwde hij met Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg (Maria Fjodorovna, 25 oktober 1759 – 5 november 1828). Zij kregen tien kinderen: o.a. Anna Paulowna.