Torbeckelaan-noord
Tot medio april/mei wordt er volop gesloopt aan de Thorbeckelaan. In totaal maken de zeven flats plaats voor vier flats aan de noordkant en twee flats aan de zuidkant. Daarmee komen er in totaal 140 appartementen terug aan de Thorbeckelaan, 28 meer dan in de huidige flats het geval was. Vanaf de bouwvak wordt gestart met de bouw van de eerste vier flats. Voor de flats aan de zuidkant is eerst nog een bestemmingsplan nodig.
Thorbeckelaan-Noord
De 64 appartementen aan de noordkant worden vervangen door 80 sociale huurappartementen. De flats worden op dezelfde voetprints gebouwd en worden vijf etages hoog. Ook krijgen ze verschillende aardetinten. De nieuwe appartementen gaan over één of twee slaapkamers beschikken. Tussen de flats komen, ingepast in de groene parkachtige omgeving, parkeerplaatsen voor de bewoners die afgesloten worden met een slagboom. De toegang naar de parkeerplaatsen is straks vanaf de parallelweg van de Thorbeckelaan. Op het parkeerterrein komen voorzieningen zodat daar later makkelijk laadpalen geplaatst kunnen worden als er vraag naar is. Daarnaast komen er in de kelder aansluitpunten voor scootmobiels en e-bikes. De individuele woningen worden voorzien van zonnepanelen die op het dak van het complex worden geplaatst.
Rond de bouwvak start Actium met de nieuwbouw die circa twee jaar later klaar is. Gecombineerd met de bouwwerkzaamheden, wordt ook de openbare ruimte rond de flats aangepakt vanuit Mijn Buurt Assen. Rob Hoogeveen (manager Vastgoed Actium): “We doen dit in één keer om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.”
Openbare ruimte
Naast de parkeerplaatsen tussen de vier flats, komen er extra parkeerplekken langs de parallelweg van de Thorbeckelaan. Deze worden voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Om de verkeersveiligheid te vergroten, komt er een fietsoversteek in de Thorbeckelaan ter hoogte van Marturia met een verbinding naar CKC Het Kompas.
Om water tijdens piekbuien voldoende te kunnen afvoeren, worden er wadi’s in het groen tussen de flats aangelegd. “We doen ons best om zoveel mogelijk bomen te behouden, vanwege het beeldbepalende karakter. Ook komen er meer verschillende nieuwe bomen en andere beplanting terug voor een betere biodiversiteit. Naast het behouden van het waardevolle groen en de aanleg van wadi’s doen we ook zoveel mogelijk aan hergebruik van materialen. Zo krijgen de 60 jaar oude klinkers een tweede leven in de rijbaan van de parkeervakken en in de voetpaden”, aldus Hoogeveen. De parkeervakken zelf worden van half open verharding en zijn daarmee klimaat adaptief. Rob Hoogeveen: “Vanuit Mijn Buurt Assen gaan we met de toekomstige bewoners en omwonenden kijken of er nog behoefte is aan een plek voor bewegen, spelen en ontmoeten.”
Wijkvernieuwing
Het Noorderpark is flink vernieuwd. Onder de vlag van Mijn Buurt Assen zijn er in de afgelopen tijd behoorlijk wat woningen gerenoveerd of gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ook wordt de openbare ruimte aangepakt en ontpoppen er allerlei buurtinitiatieven en sociale activiteiten om de wijk nog mooier en leuker te maken. “Bewoners hebben actief meegedacht over de nieuwbouw en hoe deze past in de mooie parkachtige omgeving. Zo hebben bewoners zelf geschetst en getekend. Het plan met het meeste draagvlak wordt nu uitgevoerd.”