Rijnhardt Jacobus Lambrechts

 

_dsc1137-2Leerlingen van het Nassau College hadden een excursie op de Noorderbegraafplaats.

Zij hebben naar aanleiding van die excursie het idee opgevat middels een actie om geld bij elkaar te krijgen voor een naamplaat op het graf van Prof. dr. Rijnhardt Jacobus Lambrechts, rector van het Assens Gymnasium van 1866 tot 1906.

 

 

Die actie is goed geslaagd, er is een keurige plaat gemaakt die vanmiddag 2-11-2016  met een kleine ceremonie is onthuld door drie leerlingen Maike Kunst, Ellis Steenbergen, Serena Klok van klas H2A

Even over hoe het kwam…

Professor Dr. Rijnhard Jacobus Lambrechts (Geboren 02-07-1826 te Amersfoort, overleden 30-04-1914 te Assen) volgde in 1866 dr. M.J. Noordewier op als rector van het gymnasium en gaf daar ook les in oude talen. Hij woonde met zijn vrouw en drie kinderen in een groot huis op de hoek van de Markt en de Kerkstraat.

De afbeelding op een prentbriefkaart uit ongeveer 1902 dateert uit de tijd dat de familie er woonde. connie4

Professor Lambrechts ligt op de Noorderbegraafplaats begraven. Zijn graf is recentelijk opgeknapt door de vrijwilligers van deze begraafplaats. Er ontbreekt helaas nog wel een naamplaat.

 

Zolang je naam genoemd wordt ben je niet vergeten.

Deze tentoonstelling gaat over Assen rond 1900. Het Dr. Nassau College locatie Quintus is uiteindelijk een school die voortgekomen is uit het gymnasium en de RHBS. Wij zijn trots dat onze school de naam draagt van de eerste rector van het gymnasium. Dr. Hendrik Jan Nassau was van 1825-1851 rector van het gymnasium en gaf les in oude talen.

Het graf van Dr. Nassau is al gerestaureerd met hulp van het Dr. Nassau College.

Wij hopen dat u na het zien van deze tentoonstelling wat geld wilt doneren om ook de naamplaat voor Dr. Lambrechts weer in ere te herstellen. En dat ziet er dus nu zo uit dank zij de inzet van de leerlingen  van het Dr. Nassau College. _dsc1137-2

Met dank aan Connie Vanderveen voor de geschiedenis gegevens