Natuurspelweek 2017

Natuurspelweek terug naar vertrouwde plek Pittelo. ‘Hopen op het oude aantal kinderen’

Assen – Na een uitstapje vorig jaar naar het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos, is de Natuurspelweek – 28 augustus tot en met 1 september – weer terug in Pittelo. ‘Terug op de vertrouwde stek’, zegt voorzitter Klaas Hekker.

Een sportveld op de hoek Wethouder Bergerweg/Seinepad fungeert daarbij als uitvalsbasis, want het traditionele thuishonk op een steenworp afstand, De Kroezenhof, is verbouwd tot woonhuis.

Die verbouwing was ook de reden dat de Natuurspelweek na 30 jaar moest verkassen. Het werd het Duurzaamheidscentrum. Maar waar voorheen dagelijks ruim 90 kinderen kwamen opdraven, bleef de teller in het Asserbos steken op zo’n 10.

Te ver voor de kinderen

En dat, geeft Hekker toe, viel zwaar tegen. ‘Op zich is het Duurzaamheidscentrum een mooie locatie, maar tijdens de evaluatie kwamen we toch tot de conclusie dat het centrum iets te ver van de bewoonde wereld afligt. Te ver voor de kinderen, die altijd voornamelijk uit de noordelijke wijken Pittelo, Peelo en Marsdijk kwamen.’

Daarnaast, zegt Hekkert, speelde het weer vorig jaar de Natuurspelweek tevens parten. ‘Op de maandag regende het en de rest van de dagen was het drukkend warm, zodat de jeugd denk ik liever bij het water zat. Maar goed, we wilden het risico niet meer nemen nog een slecht jaar te draaien en zijn daarom teruggegaan naar het vertrouwde Pittelo park.’

STILA
Waar de Natuurspelweek voorgaande keren direct financieel werd gesteund door de gemeente Assen, moest de stichting voor de benodigde euro’s dit keer aankloppen bij Stichting STILA, dat in Assen speciaal in het leven is geroepen voor de ondersteuning van buurtactiviteiten.

Hekker, lachend: ‘Bij STILA moet je een plan indienen en aan de hand daarvan wordt beslist of het een bijdrage krijgt of niet. Maar dat was voor de Natuurspelweek heel snel geregeld, blijkbaar hebben we een goede naam.’

Omdat het groene licht toch nog even op zich liet wachten, durfde de Stichting Natuurspelweek het niet aan de traditionele busreis naar een spellocatie in het weekschema op te nemen. Hekker: ‘Dat doen we waarschijnlijk volgend jaar wel weer. Op hoeveel kinderen we dit jaar rekenen? Nou, we hopen natuurlijk op het oude aantal, maar we zijn tevreden met ongeveer 75 kinderen per dag.’

Expeditie Robinson
De Natuurspelweek vindt altijd plaats in de laatste week van de zomervakantie van de Asser basisscholen en is voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. In het park van Pittelo is het thema deze keer ‘Expeditie Robinson’.

De kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven met onder meer hutten bouwen, een natuurspeurtocht, een behendigheidstest, een eetproef en een natuurquiz. Op de laatste dag is er een slotspel. Ouders wordt gevraagd hun kinderen vooral oude kleren te laten dragen, want ze kunnen nat en vies worden !

Weekkaart
Op de eerste dag kan voor 6 euro een weekkaart  worden gekocht. De dagprijs is 1,50 euro. Voor meer informatie: 06-49924288.

Tekst: Robbert Willemsen