2014

Natuurspelweek van de Kroezehof in teken ‘Van Graan tot Brood’
ASSEN – Ook nu wordt er in de laatste week van de schoolvakantie (11 tot en met 15 augustus) in  De Kroezehof  een Natuurspelweek georganiseerd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.
De 31 ste week hjeeft het thema ‘Van Graan tot Brood’ en   ordt feestelijk geopend door wethouder Harmke Vlieg.
Deze week  staat  de molen centraal en er wordt daarom een bezoek aan de molen in Rolde. Hier krijgen de kinderen  uitleg over hoe een  molen werkt en hoe de wind ontstaat. Ze  gaan aan de slag met een bouwplaat van een molen  en maken zelf een windmolen.
Bovendien leren zevan alles over verschillende granen. Dit alles wordt afgewisseld met sport en spel.
Traditioneel wordt de week afgesloten  met zelf broodjes bakken op een kampvuur.
Om de kosten zo laag mogelijk te houden, wordt met t vrijwilligers gewerkt om de groepen en de activiteiten te begeleiden.
Mochten er nog dames en heren zijn die hier een steentje aan willen bijdragen kunnen zich daar nog voor aanmelden. Ze zijn van harte welkom.


Natuur Spelweek voor het     laatst bij De Kroezehof  Wethouder Vlieg prijst vrij-willigers en kondigt nieuwe locatie in Asserbos aan

ASSEN – “Het is  fantastisch dat de Natuur Spelweek al meer dan 30 jaar wordt  georganiseerd en een begrip in Assen is geworden. En dat allemaal dankzij de vrijwilligers die zich hier al jaren voor inzetten”, zei wethouder Harmke Vlieg-Kempe maandag bij de Kroezehof aan de Wethouder Bergerweg in Pittelo. ”Inmiddels zijn vele duizenden kinderen op speelse wijze in contact gekomen met de natuur. En als ik naar het programma kijk staan er ook deze week alleen maar  leuke activiteiten op het programma“.
De wethouder Milieu wees vervolgens op een belangrijke verandering in de naaste toekomst. “Zoals de zaken er nu voorstaan is dit de laatste Natuur speelweek op deze  prachtige locatie.
Natuurlijk zullen we hier met spijt afscheid nemen van deze plek maar er wordt al volop gewerkt aan een nieuw educatief centrum in het Asserbos”, vertelde de wethouder.
“Hoe we daar vorm en  inhoud aan kunnen geven wil ik de komende tijd ook met de organisatie van deze week bespreken.
Want zij beschikken over veel  ervaring en slaagden er tenslotte al jaren in kinderen een onvergetelijke week te bezorgen”.
Na deze informatieve inleiding was het tijd voor de openingshandeling.  Die bestond uit het los laten van een mand vol duiven, die vrolijk omhoog wapperden even een rondje boven De Kroezehof maakten en  toen verder het hemelruim in vlogen. Dat was het moment waarop de kinderen in groepjes werden verdeeld.
Zij gaven zich daarna over aan verschillende leerzame knutselarijen als het maken en kleuren van een button, het uitknippen en plakken van een papieren molen en het kijken naar een diaserie over de natuur en het heelal.
Het een en ander ging niet zonder een smakelijk natje en droogje, zodat de kinderen in alle opzichten een welgevulde middag beleefden.

Bijdrage Ineke Heijting