2013

Hunebedbouwers bepaalden beeld van dertigste Natuur- week rond De Kroezehof *

ASSEN – De dertigste Natuurspelweek bij De  Kroezehof in Pittelo is inmiddels in volle gang. Hoewel er sprake is van een echt jubileum van een evenement dat jaarlijks vele kinderen een nuttige en gezellige vakantieweek heeft bezorgd, was de opening ditmaal wat aan de magere kant.
Tot vorig jaar was er elk jaar wel een ‘gezagsdrager’ die naar De Kroezehof aan de Wethouder Bergweg trok. Dit keer liet het stadsbestuur verstek gaan en dat werd enigszins betreurd. Een opgetuigde opening geeft altijd wat extra cachet aan de vakantieweek. En dat is vooral voor de vele vrijwillgers, die een week lang volop in touw zijn om alles in goede bane n te leiden, een klopje op de schouders.

Maar er werd natuurlijk wel geopend, want  Jan Ebbinge was best in staat om dat met verve te doen. Deze week heeft als thema ‘’Terug in de Ttijd’ en dat was te zien ook. De meeste kinderen waren verkleed als hunebedbouwers, die onder leiding van de bekende Oek werden aangespoord om onder de ‘Poort van de tijd door te gaan’, die opgebouwd is voor de ingang van de Kroezehof.
Een aan het thema aangepast onderdeel van het programma was het bouwen van een hunebed als ook een ‘tipi tent’  maken en zich te vermaken met boogschieten.
Deze week staat ook op programma een bezoek aan een zorgboerderij en een naar het natuurgebied Kampsheide. Het slot wordt vrijdag gevierd met het zelf bakken van stok-brood, door de jaren heen een feestelijk gebeuren.

Dat de altijd goed ontvangen traktaties niet ontbraken behoort tot de vanzelfsprekendheden van de Natuurspelweek. Dinsdag maakten enige vrijwilligsters zich verdienstelijk met het bakken van een hele stapel pannenkoeken, die gretig achter de kiezen verdwenen.