2017 Huwelijks-sluiting’ in de Jozefkerk, hoogtepunt Open Monumentendag

Trouwerij 1929 in Jozefkerk Assen: veel bezwaren, een analfabete bruidegom en… een DNA-test

Assen – De stadsomroeper en twee herauten hadden zaterdagmiddag een bijzondere mededeling in het centrum van Assen. Een trouwerij, in de Jozefkerk. En alle ‘boeren, burgers en buitenlui’ waren uitgenodigd!

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De Jozefkerk aan het Kerkplein, waar de voltrekking van het huwelijk plaatsvond, zat tot twee maal toe vol met in totaal zo’n 600 belangstellenden!

Open Monumentendag

Het betrof hier geen echt huwelijk, maar een vermakelijk toneelstuk in het kader van de Open Monumentendag in Assen, dat als thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ meekreeg. De Drentse hoofdstad werd op allerlei locaties even teruggeschoten naar de 18de en 19de eeuw, zoals de bruiloft uit 1929 in de Jozefkerk.

Vermakelijk was dat zeker. Want nadat bruid en bruidegom eerst in een koets door de stad waren gereden, kwam het ja-woord in de kerk niet zonder slag of stoot tot stand. Toen werd gevraagd of er ook bezwaren waren, stonden er een paar mensen op. Een door de bruid afgewezen man, die luidkeels beweerde dat zij zwanger van hem was. En een DNA-test aankondigde van het nog ongeboren kind, om het stuk ineens een ruk naar anno nu te geven.

Hilariteit alom.

Maar ook de bruidegom kwam niet onbeschadigd uit de huwelijksvoltrekking. Ten eerste had hij nog een rekening openstaan bij de plaatselijke kroegbaas. En met schulden kon niet worden getrouwd. De vader van de bruidegom rekende uiteindelijk het verschuldigde bedrag af. In euro’s…

Analfabeet

Toen bleek de bruidegom ook nog eens analfabeet te zijn, hij kon de trouwacte niet ondertekenen. Dat werd opgelost door twee krabbels van getuigen, een notaris en… de kroegbaas. Eindelijk konden de geliefden elkaar in de armen vallen. Nu is het nog wachten op de uitslag van de DNA-test…

Het geheel werd muzikaal vrolijk ondersteund door het schitterend gerenoveerde Van Dam orgel, een draaiorgeltje en een trekharmonica. En ook de bruid gaf tenslotte nog een prachtig lied ten gehore.