Asman

Info in Drenthe Journaal d.d. 1 maart 2012. Een artikel van Gert Jan Gjaltema
Asman! – Bijna voor elkaar

Dertien liedjes hebben deze finale van Asman! gehaald. Startend met “Vannacht”, een puntige rocksong met gitaren, piano en stemmen die rollen over een melodie waarin het ritme de blues achterna jaagt. “Bijna voor elkaar”, jeetje…is dit echt Asman? Wat een schitterende ballade hoor ik hier! Jason, zingt hier de rillingen door m’n lijf. Prachtig geproduceerd met violen en wat klinkt dit als een klok…zeg maar gerust een hit!! Arwin neemt het stokje over in “Als een moe man het graf in” waarin obsessie, onzeker¬heid en jaloezie het leven totaal overheersen. Sterke tekst waarbij de muziek ook goed aansluit. “Morgen wordt een mooie dag” (“Save it for a rainy day’V The Jayhawks) krijgt hier zijn definitieve versie.

Dat je als luisteraar je eigen fantasie regelmatig op de loop mag laten gaan, blijkt uit “Vertel het me niet”, schijnbaar een luchtig liedje dat toch na herhaalde beluistering meer vragen dan antwoorden oproept. “Liefdeslied” is een prachtig klein lied dat helemaal binnenkomt. Voor zo’n nummer zou Marco Borsato zijn rechterhand afhakken als hij dit mocht opgeno¬men, en dat meen ik echt! Arwin geeft vervolgens gas met “Altijd zin”, uiteraard een song die live de boel op stelten zet. De eerste Asman-single “Haar tuin” was al een voor-bode van dat het deze keer wel eens flink raak zou kunnen zijn voor de heren. Wat een prachtige single hebben ze hiermee de ether in geslingerd, muzikaal lekker vol (mondharmonica!) en mooi op smaak gebracht met piano, toetsen en een flinke portie weemoed om heerlijk in te zwelgen.

Het Drentstalige nummer “Niet iens mit woorden” is gedurfd en was voor Robert Jan vast ook spannend om te doen. Een lekkere rootsgevoel, dankzij de accordeon. Arwin heeft met “Rug tegen de vloer” weer een song die hem schijnbaar goed past, die rauwe zelfspot en dronkenmans blues in een muzikaal verdraaid lekker nummer waarin vrijheid ook een prijs heeft. Live lekker vet uitbouwen dit nummer! In “…aan de piano” kunnen je mooi horen dat de zang van Asman professioneler is geworden in een bovendien heel leuk liedje. “Volle maan”, is het leven een script? Droom je je leven of leef je je droom? Robert Jan weet dit goed te verwoorden in een lekkere rocksong met een diepere laag. “Herinnering geweest” laat je met een brok in je keel achter. Een viool die de juiste emotie weet aan te strijken. Bovendien zingt Arwin ongelooflijk goed, het lijkt wel of ik naar Bram Vermeulen luister, echt heel zoals hij dit nummer brengt.

Producer Sytse Broersma, bandleden Steven, Dennis en Gertjan hebben samen met Robert Jan, Arwin en Jason Asman muzikaal naar een hoger plan getild. Met dit album op zak lijkt me een landelijke doorbraak haast onafwendbaar, en die gunnen we ze van harte, na 13 jaar! (GJG 9,0) (AYL Records)

Info van de eigen website

Asman! is een zeskoppige Nederpopgroep uit Assen met een heel eigen geluid. Tuurlijk hoor je invloeden van Blof, Is ook Schitterend, Acda en de Munnik en ook Bram Vermeulen, maar het is vooral Asman! dat je hoort.

Drie hele verschillende soorten stemmen die bijzonder goed bij elkaar passen, aangevuld met piano, (elektrische) gitaar, mondharp, bas, cello, drums en percussie. De band speelt eigen werk in het genre Nederpop en Kleinkunst.
Biografie

Asman! is eind jaren 90 ontstaan. Tot 2007 was het een driemansband dat voornamelijk luisterliedjes schreef. De basis was gelegd met 2 maal gitaar, een piano en meerstemmige zang. In dit afgelopen decennium won de band diverse prijzen met hun muziek en bereikte de band diverse finales van kleinkunst- en cabaretfestivals met hun theaterprogramma. Asman! kreeg o.a. veel waardering voor hun mooie liedjes en hun ontwapenende humoristische manier van presenteren.

In 2004 reisde Asman! (toen nog als driemansformatie) mee met theatergroep MV. Het muzikale aspect van de voorstelling “Kaatje is verdronken” werd ingevuld door deze band. Alle muziek uit deze voorstelling is geschreven door Asman! De teksten waren afkomstig van Alex van Warmerdam.

Na een periode met een theatergezelschap kwam Asman! eind 2006 met het theaterprogramma “Gewoon Asman!” Een muzikale theaterproductie waarmee Asman! hun eerst avondvullende voorstelling hebben gemaakt. In 2007 wordt de voorstelling geselecteerd voor het theatercircuit en speelt de voorstelling door heel Nederland.

De voorstelling hangt samen de debuutplaat “Mijn Wereld.” Deze is uitgebracht in eigen beheer. Vanwege succes kreeg de cd 15-04-2007 een re-release onder het label DRC entertaiment. Ondanks dat de band nog met z’n drieën was, is het album voorzien van drums, bas en elektrische gitaar. Hier is de basis gelegd voor wat Asman! nu is.
23 maart 2007 ging de clip “Weer een liefdeslied” in première op YouTube.
Uitbreiding

In 2007 werd de band uitgebreid met een drummer en bassist/cellist. Zij stonden de band bij en gaven de liedjes extra body. Het jaar hierop stond in het teken van een nieuw theaterprogramma en het maken van de tweede cd. November 2008 ging het theaterprogramma “Eerst is nu wel klaar” in première.

Dezelfde maand (27-11-2008) komt het gelijknamig album uit onder het label DRC entertainment. Op deze cd staan de liedjes van de gelijknamige theatervoorstelling
De eerste single “Iets teveel geluk” komt binnen op drie van de Drentse top 30 en krijgt begin 2009 een re-release door 21th century Music. De B- Kant “1995” wordt opgepikt door radio 2.

Ter promotie van het album doet Asman! de Made in Drenthe Tour. Hierbij bezocht de band in één dag 9 radiostations. Eind 2008 komt “Iets teveel geluk” nieuw binnen in de Top 100 aller Drenten op nr 48.
Van het album komen nog twee singles: “Morgen wordt een mooie dag” en “Neem de Wind”. De bijbehorende clip van “Morgen wordt een mooie dag” wordt veelvuldig gedraaid op RTV Drenthe, Noord en Fryslan.

In 2009 wordt de band nog éénmaal uitgebreid met elektrische gitarist Dennis Leeflang. Er wordt gewerkt aan nieuw materiaal om begin 2010 met een nieuw album te komen.
Bandleden

 • Arwin Warners: Zang, gitaar & mondharmonica
 • Jason Staal: Zang, piano & gitaar
 • Robert Jan van Hoogdalem: Zang & gitaar
 • Pieter van der Waal: Drums & percussie
 • Steven van Hoogdalem: Basgitaar & cello
 • Dennis Leeflang: Elektrische gitaar

Discografie
Albums

 • Mijn Wereld 15-04-2007
 • Eerst is nu wel klaar 27-11-2008

Singles

 • Weer een liefdeslied
 • Iets Teveel Geluk
 • Morgen Wordt Een Mooie Dag
 • Neem De Wind

Bezoek hier de website van Asman!

Asser Nederpopband Asman zet er na 15 jaar een punt achter

Bronvermelding:
Asser Courant d.d. 4 juni 2015

“Voor nu is het klaar. Voor nu hebben we genoten van alles wat we hebben gedaan. Optredens, albums maken, muziek schrijven, liedjes zingen, theater maken, ruzie maken, teksten maken, genieten van publiek, genieten van een zaal of van elkaar, maar voor nu is het klaar.” Dat schrijft de Nederpopband Asman op haar Facebookpagina. Ruzie hebben de mannen niet, maar: “De rek is er wel uit. We vinden allemaal dat het wel mooi geweest is, want we hebben de afgelopen jaren zulke leuke dingen gedaan en op zulke toffe en gekke plekken gespeeld! Wie kan er nou bijvoorbeeld zeggen dat ze hebben opgetreden in het Tweede Kamergebouw? We hadden zeker al een jaar het gevoel dat we op de weg terug waren en dat voelde niet goed. Daarom stoppen we nu, en niet op ons dieptepunt.”

De bandleden zijn toe aan nieuwe avonturen; Jason Staal is druk bezig met het opnemen van een soloplaat en Asman leden Levy IJtsma (drums) en Steven van Hoogdalem (bas en cello) spelen al geruime tijd in andere bands (Cinnamon Beach, Red Android). Arwin Warners en Robert Jan van Hoogdalem zitten ook niet stil en zijn onlangs samen een nieuw project gestart, genaamd ‘Van Luie Kees’ .

De band speelde de afgelopen jaren zo’n 40 shows per jaar op verschillende grote festivals, waaronder het TT-festival, Boerenrockfestival en de Sneekweek en hun muziek werd veelvuldig gedraaid op de grotere regionale zenders en op Radio 2. Daarnaast speelden zij in de voorprogramma’s van onder meer Acda en de Munnik, Blof en De Dijk.

De band is dit jaar nog tweemaal live te bewonderen: tijdens de opening van het TT-Festival op 24 juni samen met De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (JWF-kapel), en op 12 september in de Rabozaal van Theater de Nieuwe Kolk in Assen. Dan speelt Asman de grote finale: ‘Voor nu is het klaar’.