Belang scheiden afval op Koopmansplein

‘Je doet het voor nu, maar zeker ook voor volgende generaties’ Maar eens per maand de grijze afvalcontainer legen in Assen? Nou, dan gooien we het afval wel in het Asserbos. Of bij het gemeentehuis op de stoep. Het zijn opmerkingen, waar Petra Medendorp, afvalcoach bij de gemeente Assen, zaterdag op het Koopmansplein tegenaan liep. En ze kan zich daar best druk over maken. Petra Medendorp: Ouders met minimaal twee kinderen onder de vier jaar kunnen een extra luiercontainer krijgen. ● 2016 © Ineke Heijting/AC.nl

De gemeente haakte zaterdag in op de inzamelactie van plastic doppen van KNFG Geleidehond, dat mede op die manier geld genereert voor de opleiding van hulphonden. Assen had daar een paar vuilniswagens met de indrukwekkende grijparmen naast gezet – die veel belangstellenden trokken -, afvalcoaches gaven tekst en uitleg over het scheiden van afval en er was een springkussen voor de kleintjes.

Omdat Assen vanaf 2 mei met een nieuw containerschema  gaat werken, was dit een mooie gelegenheid om het beter scheiden van afval nog eens onder de aandacht te brengen. De grijze container wordt straks nog maar eens per maand geleegd, de oranje container eens in de twee weken. Daar mogen dan ook blik en lege drinkpakken in.

 

Gemengde reacties
Dat roept, merkt ook Medendorp, gemengde reacties op. “Veel mensen zijn wat afval betreft al flink aan het scheiden en vragen zelfs of zij een tweede oranje container kunnen krijgen, want die zit regelmatig al te vol.”

De actie van de gemeente zaterdag, zo zegt Medendorp, heet niet voor niets ‘Lang leven afval’.  Omdat de aarde nu eenmaal niet onuitputtelijk is wat grondstoffen betreft, wordt het recyclen steeds belangrijker. Medendorp: “Ik ben daar zelf al intensief mee bezig, net als mijn collega’s in het gemeentehuis die ook afvalcoach zijn geworden. Je doet het voor nu, maar zeker ook voor de volgende generaties. Kijk, dan kun je wel negatieve reacties geven, maar ik zou graag zien dat deze mensen ook eens stilstaan bij het nageslacht.”

Een apart hoofdstuk in de containerdiscussie vormen luiers. Want waar moeten jonge ouders met al die vieze luiers heen, als de grijze containers nog maar eens in de maand worden geleegd? Medendorp: “Ouders met minimaal twee kinderen onder de vier jaar kunnen een extra luiercontainer krijgen, die weer moet worden ingeleverd als het kind ouder is dan vier.”

Maar dan, zo is vaak de volgende opmerking, staat een volle ‘luiercontainer’ er een maand. Er zijn inmiddels diverse organisaties in Nederland, die aangeven luiers op te willen halen en te recyclen. Dat lijkt een oplossing, maar Medendorp doet dat af als ‘onzin’.

Probleem
“Het inzamelen kan misschien wel, maar het recycle-proces is het probleem. Dat lukt ze niet. En ja, dan geven die instanties, ook al hebben ze goede intenties, gewoon een verkeerde voorstelling van zaken. Maar los daarvan, ook al komen die instanties luiers ophalen, dat is dat zeker niet vaker dan eens in de maand. Dus zit je alsnog met een volle bak.”

De middag was, zegt gemeentevoorlichter Bina van der Veen, in elk geval geslaagd. “Mensen kregen hier tasjes van gerecycled plastic als ze doppen inleverden. Er zijn 2000 tasjes meegegeven en omdat niet iedereen een tasje meenam, zijn dus meer dan 2000 mensen hier geweest. Een heel mooi resultaat.”

Wie meer wil weten over het nieuwe containerbeleid, het scheiden van afval en wat de afvalcoaches daarin kunnen betekenen, kan terecht op de website van de gemeente Assen: https://afval.assen.nl/

Doppenactie KNGF groot succes
De inzamelactie van KNGF Geleidehonden op het Koopmansplein in Assen is zaterdag tijdens de ‘afvaldag’ een groot succes geworden. De inzamelingsactie startte om 12.00 uur en op de eindtijd, 15.00 uur, was er voor ruim 400 kilogram aan doppen ingezameld in de grote tas en de bakken. Dat levert KNGF Geleidehonden 0,25 cent de kilo op en dat geld wordt besteed aan de training van de honden, die worden opgeleid om hulpbehoevende mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten.