Pacific Island Festival Europe!

Vrijdag 28 juli tot en met zondag 30 juli vondt plaats in Assen het Pacific Islands Festival Europe 2017 (PIFE 2017) bij het FC Amboina veld aan de Wethouder Bergerweg 22A, 9406 XP te Assen.

Een festival wat uniek en eenmalig is.

Het festival wordt geopend door het Europees bestuur van het Pacific Islands Festival Europe en verwelkomt door wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen.

Het Pacific Islands Festival Europe is zestien jaar terug in Duitsland begonnen. Mensen uit de Tonga, Samoa en Fiji eilanden (stille ocean) die in Duitsland wonen hadden grote behoefte om elkaar te ontmoeten en wilden Duitsers laten kennis maken met mensen uit de Pacific (Polynesiërs, Micronesiërs en Melanesiërs).

De ontmoeting en uitwisseling van de cultuur in de vorm van dans, muziek, kunst en eten is al jaren een groot succes en kreeg een vervolg omdat veel mensen uit de Pacific wonende in Europa de festivals bezochten. Jaarlijks wordt op de derde dag van het festival besloten in welk land het volgende festival wordt georganiseerd.

De afgelopen jaren was dat naast Duitsland o.a. Denemarken, Barcelona (Spanje), Riga (Letland) en Middlesbrough (Engeland).

Dit jaar is Nederland en in het bijzonder Assen aan de beurt. Ook omdat een aantal Assenaren eerder de Pacific Islands festivals in Europa hebben bezocht. Het driedaags festival wordt georganiseerd door de werkgroep PIFE 2017 bestaande uit zeven vrouwen en drie mannen met een Polynesisch/Nederlands en Melanesische achtergrond. De werkgroep PIFE 2017 nodigt in het bijzonder de Assenaren uit om kennis te maken met de cultuur uit de Pacific (Polynesië, Micronesië en Melanesië) en de mensen uit de Pacific die al vele Jaren woonachtig zijn in Europa, Nederland en in Assen.

Betrokken partij in de organisatie van het festival is de Multi Culturele voetbalvereniging  FC Amboina uit Assen.

Mijn Buurt Assen heeft het festival met enthousme ontvangen en zorgde mede voor de financiering van het festival. Het Pacific Islands Festival Europe 2017 wordt verder ondersteund door verschillende organisaties en vele vrijwilligers uit o.a. Assen.