Klokkenstoel

Donderdag 14 december wordt de 53 jaar oude klokkenstoel weer teruggeplaatst in de buurt van zijn oorspronkelijke plek, bij de Roldertunnel. De klokkenstoel komt bij de noordelijke rijbaan van de Industrieweg, vlakbij het Rolderdek.


De Roldertunnel met links de klokkenstoel (Foto: Drents Archief)

Vier lokale bedrijven schonken het kunstwerk in 1964 aan de gemeente Assen:

de firma Acmesa, Bekro NV, de Vleescentrale Assen en Wilco Conserven NV.

Het geschenk werd overhandigd ter gelegenheid van de opening van de Roldertunnel. Ook wilden de bedrijven met dit geschenk bijdragen aan ‘de verfraaiing van het stadsbeeld van Assen’.

De klokkenstoel heeft lange tijd bij de westelijke ingang van de tunnel gestaan. Daarna stond het kunstwerk nog vele jaren op het Veemarktterrein.

De klokkenstoel is nu grondig gerestaureerd. Donderdagochtend wordt het kunstwerk geplaatst. De twee elektronische uurwerken volgen wat later. Deze worden naar verwachting begin januari bevestigd en aangesloten op een zonnepaneel.


Assen – De 53 jaar oude klokkenstoel staat weer bij de Roldertunnel. Het gevaarte werd donderdagochtend door een hijskraan op z’n plek gezet.  Dat was nog wel even een werkje, want de sokkel weegt ruim 4000 kilo en de stalen opbouw zo’n 1500 kilo.

Zonnepaneel

Maar nu is de klokkenstoel terug op bijna  z’n oorspronkelijke plek.

Het werd geplaatst bij de noordelijke rijbaan van de Industrieweg, vlakbij het Rolderdek. Begin volgend jaar worden de twee elektrische klokken geplaatst, die worden voorzien van stroom door een zonnepaneel.