2018 Write for Rights’

Assen – De grootste jaarlijkse schrijfactie ter wereld werd zaterdag ook in Assen gehouden. Bij de pop-up winkel Mooi Verhaal in het Asser winkelcentrum ’t Forum verzorgde Amnesty International de schrijversmarathon ‘Write for Rights’.

Deze marathon wordt wereldwijd rond 10 december gehouden, de datum dat in 1948 op deze dag de universele rechten van de mens werden aangenomen. Dit jaar worden er brieven en kaarten geschreven voor vrouwen die een groot onrecht is aangedaan.

Over de hele wereld worden in deze periode miljoenen brieven geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten. Wethouder Gea Smit opende de schrijfmarathon zaterdag in Assen door een kaars – omwonden met prikkeldraad – te ontsteken, het symbool van Amnesty International.

De brieven zijn niet aan deze vrouwen zelf gericht, maar aan de autoriteiten van de landen waar de vrouwen gevangen zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen. Anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of worden bedreigd om wie ze zijn.

Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. De vele brieven die de autoriteiten wereldwijd ontvangen kunnen als drukmiddel dienen om deze vrouwen eerder vrij te laten of beter te beschermen tegen hun vijandige omgeving.

De muzikale omlijsting in Mooi Verhaal werd verzorgd door muzikant en schrijver Harry Loco, onder meer bekend van zijn protestliederen.