2016 Schrijven voor Amnesty

Het was druk zaterdag in de pop up-winkel ‘Mooi Verhaal’ in ’t Forum in Assen.

dsc04171Oftewel, schrijven voor steun aan en vrijheid voor anderen. Mensen, die gevangen zitten in landen waar het vaak niet zo nauw wordt genomen met de mensenrechten.

En het schrijven helpt! Na haar woord van welkom vertelde Mariette Verdaasdonk over Yecenia Amenta uit Mexico, een moeder van twee kinderen die in 2012 werd gemarteld, verkracht en gevangengezet door de politie vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op haar man. Amnesty zette zich jarenlang in voor Armenta’s vrijlating. Tijdens de wereldwijde Schrijfmarathon van december 2015 schreven mensen massaal voor haar vrijlating. In haar cel ontving ze meer dan achtduizend brieven van Amnesty-aanhangers uit de hele wereld.

Naar huis
Eind januari van dit jaar zocht een Amnesty-delegatie haar op in haar cel in cel en overhandigde haar alle post. En op 7 juni nam de familie van Yecenia Armenta contact op met Amnesty om te laten weten dat de rechter had besloten haar vrij te laten. Ze mocht na vier jaar cel weer naar huis.

Na de officiële opening zaterdag in ‘Mooi Verhaal’ door burgemeester Marco Out, die tevens de Amnesty Kaars aanstak, sloegen de eerste aanwezigen aan het schrijven om mensen in gevangenschap over de hele wereld te steunen. En hopelijk ook via de pen te bevrijden.

En de schrijftafel, die bleef de hele dag bezet.